Община Сливен

Проведе се Трети фолклорен събор "Еленово"

------------------------------------
06.05.2019 / 12:56

На 4 и 5 май хора от близо и далеч пристигнаха в местността „Кара дере“ на Свети Илийските възвишения, за да си подарят един ден с много веселие и любов към родното. В ранната утрин, там бе открит третият Фолклорен събор „Еленово“, организиран от Община Нова Загора и НЧ „Светлина - 1908“, с. Еленово, превърнал се в празник на традициите и изконно българското.

Начало на знаковото събитие, постави Диан Бонев – председател на читалището-домакин, който приветства всички с „добре дошли“. Станимира Кънчева – началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата“ в Община Нова Загора имаше удоволствието да прочете поздравителен адрес от името на кмета Николай Грозев към организаторите, участниците и гостите на значимото събитие. „Искрено се надявам никога да не ни напуска любовта към българските традиции и фолклор, да носим искрата на родолюбието и заедно да продължаваме да я предаваме на поколенията след нас.” - се казва в него. Гост на празника бе г-жа Галя Захариева – народен представител в 44-то Народно събрание. Тя използва повода, за да се обърне към всички присъстващи с думи на благодарност, че съхраняват силата и духа на българското творчество. „Поръсилият ни днес дъждец е знак на божия благословия на Фолклорния събор „Еленово“ - допълни тя. Първи на сцената, в красивия пролетен ден, излязоха представителите на домакините от село Еленово, които отправиха своя специален поздрав към гостите и участниците в събора. След тях на изградените две сцени, повече от 150 самодейни, творчески колектива и изпълнители от Раднево, Твърдица, Ямбол, Шивачево, Котел, Сливен, Тополовград, Стралджа, София, Стара Загора, Нова Загора и др., показаха своя талант и умения. Те премериха сили в категориите изпълнение на фолклорни песни, надсвирване, надиграване и възпроизвеждане на обред или фрагмент от него от пролетно-лятната обредност, в няколко възрастови групи: до 14 години, от 14 до 18 години и над 18 години. Изпълненията на любителите на фолклорното изкуство бяха оценявани и класирани от жури в състав: председател: доц. д-р Владимир Демирев от Сливен, фолклорист и етнолог и членове: доц. д-р Наталия Рашкова - Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, гр. София, Енчо Енчев, хореограф и ръководител на ДЮФА „Загорчета”, Стоян Христанов – вокален педагог и ръководител на гайдаска школа, гр. Пловдив и Цанка Радева – директор на Детска градина, с. Еленово и читалищен настоятел.

В продължение на два дни стотици съпреживяха магията на танца, музиката, обичаите и обредността, която владее от хилядолетия сърцето българско. Неповторим колорит внесоха възстановката на РК „Традиция“ – Нова Загора и прекрасният концерт на специалните гости от Ансамбъла за български народни песни и танци „Родолюбие“, който е филиал на Държавна концертна организация "Молдова-Концерт", с художествен ръководител Нина Автутова. Изпълнителите от Тараклия зарадваха публиката с едночасова програма, в която показаха тракийски, добруджански и други танци, а вокалната и инструменталната групи отразиха красотата и магията на българска народна музика.

Уморени, но и удовлетворени, организатори, участници и гости на Фолклорен събор „Еленово -2019” спазиха традицията и се разделиха с обещание за нови срещи, за да се помни и знае българското.

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев