Община Сливен

Днес е голям празник - Томина неделя, последен ден от Светлата седмица

------------------------------------
05.05.2019 / 10:27

Първата неделя след Великден наричат Томина неделя - по името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Исус Христос. Тома не повярвал на Христовото възкресение и затова Спасителят му се явил след няколко дни и позволил на апостол Тома да сложи пръст в раните му. Затова и наричат апостол Тома Неверни.

 

Названието Томина неделя идва от името на неделния ден, на който според християнския календар възкръсналият Христос се явява на учениците и последователите си. Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

 

В много селища на този ден момите играят Мара-Лишанка. Правят кукла-булка от чехлите на млада булка, женена през зимата (единият е жълт, а отгоре - червен). Куклата обличат с мъжка риза и тази риза е онзи знак, който подсказва, че това е праобраз на великото двуполово (андрогенно) божество, според нашата фолклорна митология, от което е произлязъл човекът.

 

Апостол Тома не е известен само с евангелската история за своето неверие. Той е и един от най-жертвоготовните христови ученици. Въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

 

След като минало известно време от слизането на Светия дух в деня Петдесетница, апостолите хвърлили жребий, за да се види кой къде ще отиде да проповядва божието слово. На апостол Тома се паднал нелекият жребий да отиде в Партия, Мидия и далечна Индия.

 

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина повярвали в проповядваното от него ново учение. Сред тях били и две сестри-царици. Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия, а на гроба му ставали чудеса.

Ах, каква майка! Алекс Петканова извая перфектни крака 2 месеца след раждане!

 

Томина неделя е последният ден от седмицата след Великден, наречена Светла. Седемте дни след Великден се наричат още Празна неделя, защото е "празна" откъм работа - в тези дни не се работи. Според стара традиция на Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване.

 

Имен ден празнуват всички с имената Тома, Томислав, Томислава.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев