Община Сливен

Започва Светлата седмица - Томина неделя

.........................................................
29.04.2019 / 09:00

От днес - на втория ден на Великден, започва Светлата седмица, в която се прославят светите апостоли и Света Богородица. Тя се нарича Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя, която се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Известна е като Томина неделя, защото на този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които е бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който първоначално не повярвал на Христовото Възкресение. Когато се разнесла мълвата, че тялото Господне е изчезнало от гробницата, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните на Исус, причинени от гвоздеите.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молил Бог да му прости. Оттогава е останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

Дните на Светлата седмица за отредени в чест на светиите. На Светли понеделник се Благославят светите апостоли, на Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, на Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, на Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев