Община Сливен

"Сова Харис": Месец преди вота ГЕРБ води пред БСП - 22.5% на 21.8%

...
25.04.2019 / 16:45

Месец преди изборите за Европейски парламент управляващите от ГЕРБ водят с минимална преднина пред опозицията от - с 22.5% на 21.8%.

Това сочат данните от социологическо проучване на агенция "Сова Харис", проведено в периода 16-22 април 2019 г. сред 995 български градани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Изследването е представително за пълнолетното население на страната.

Само три партии изпращат представители в Европейския парламент, сочат данните - освен ГЕРБ и БСП, това е ДПС.

Запитани "За коя политическа сила ще гласувате на изборите за Европейски парламент през май 2019 г." 22.5% отговарят - ГЕРБ, 21.8% - БСП, а 7.1% - ДПС.

Бариерата за влизане в Европарламента е около 6% и останалите политически сили нямат шанс да я прескочат, показват резултатите от сондажа. Подкрепа за "Воля" и ВМРО дават еднакъв дял от гражданите - 2.5%. За "Атака" биха гласували 1.9% от запитаните, а за Демократична България - 1.3%. АБВ се ползва с доверието на 0.8 на сто от респондентите.

Данните сочат леко колебание в доверието към ГЕРБ от началото на годината досега, докато БСП повишава рейтинга си.

Бойко Борисов се ползва с най-голямо доверие сред политическите лидери, следван от Корнелия Нинова.

Изследването тества и начина, по който "Апартаментгейт" се отразява на нагласите за гласуване. Според данните на "Сова Харис" скандалът няма да се отрази - така смятат 44,5% от запитаните. 18.6% от запитаните казват, че гейтът ще ги накара да гласуват, докато 16.3% - че ще ги накара да не гласуват. 6.9% от запитаните обче са отговорили, че скандалът ще ги накара да променят избора си за кого да гласуват.

На въпрос коя партия ще защитава най-добре националния интерес на България, 27,7% посочват ГЕРБ, следва БСП с 22,4%.

Фактор
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев