Община Сливен

Днес е Разпети петък, Христос бива разпънат на кръста

.........................................................
26.04.2019 / 08:00

Днес е Разпети петък - денят, в който Иисус Христос е разпънат, за да изкупи греховете на човечеството и да го отведе към спасението.

На Велики петък християните съпреживяват страданията на Спасителя.

Именно на този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде и да не се пие нищо, дори вода.

През деня не се служи литургия, а на вечерня в храма се припомнят Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Изнася се плащеницата, посветена на погребението. С нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос.

Поклонението на плащеницата продължава до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара, минути преди пасхалното шествие на кръста и настъпването на Великден.

Според евангелските текстове Иисус Христос доброволно е приел да бъде съден, бичуван, бит и показан пред народа в багреница за поругание и венец от тръни на главата.

Нарамен с тежък кръст, Христос е бил поведен към Голгота на разпятие.

 

Когато го разпънали между двама разбойници, се случили всяващи страх природни явления - земетръс и затъмнение на слънцето.

 

След като издъхнал на кръста, той е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставили стража и огромен камък на входа.

 

Разпети петък е най-тъжния ден за християните. Колкото по-искрено съпреживяват те мъките на Спасителя, толкова по-голяма е радостта от Христовото Възкресение.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев