Община Сливен

Много важна информация за всички пенсионери

.........................................................
19.04.2019 / 09:22

Новите пенсионери, които желаят изчисляване на пенсията по старите правила, ще попълват специален раздел от формуляра за пенсиониране, в който ще посочват това свое желание, а Националният осигурителен институт ще изчислява пенсията и по двата варианта и ще отпуска по-благоприятния за човека размер на пенсията. Това е заложено в окончателните поправки на Кодекса за социално осигуряване, които бяха гласувани от социалната комисия в парламента.

Изборът ще бъде възможен до началото на 2023-та година. Според приетите текстове хората, които вече са подали заявления от началото на тази година, могат да изберат изчисляване по старата формула в срок от 6 месеца след влизането в сила на поправките.

Депутатите одобриха и промени в закона за социално подпомагане, с които месечните социални помощи се обвързват с редовното посещаване на подготвителна група и училище, както и с полагането на общественополезен труд. Според законопроекта детските добавки ще се отнемат от родителите и дават на учебното заведение за срок от една година, ако дадено дете отсъства поне 3 дни от детска градина или поне 5 учебни часа от училище.

За да заяви желанието си за изчисляване на пенсията по старите правила, човек трябва да попълни специалния отрязък от заявлението за отпускане на пенсия, и да приложи документи за осигурителните си доходи през трите най-добри години преди 1997-ма година. Ако разполага и с документи за годините от 97-ма до 2000-та, подаването им би улеснило служителите на НОИ, обясни пред социалната комисия Снежана Малакова, директор на правната дирекция в института.

„С подаването на заявлението стартира пенсионното производство. То продължава няколко месеца във връзка с изясняване на всички обстоятелства. Никаква промяна няма в тази посока“, каза Малакова.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов обясни, че при посочено в заявлението изчисляване по стария начин, не се изключва изчисляването и по новата формула. „И когато се съпоставят двата окончателни размера, НОИ да определи по-благоприятният за човека размер“, посочи Адемов.

 

Източник: "Блиц"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев