Община Сливен

Котел отбеляза 198 години от рождението на Раковски

.........................................................
14.04.2019 / 17:14

"Георги Раковски се е родил в будния и духовен Котел преди близо два века. Подчертавам този факт, за да си направим равносметка колко много неща е успял да постигне, при това във времена, много различни от днешните. Знаел е няколко чужди езика, извършил е първите етнографски и фолклорни изследвания и е поставил началото на българската етнографска наука. Бил е европейски модерен дори в облеклото си, но е осмивал сляпото подражание на нетипичната за българските традиции мода, за да не застрашава поминъка на местните абаджии и овчари. Властта го е хвърлила в затвора съвсем млад, но не го е прекършила. Пребивавал е в няколко държави, но все в името на църковната и народната кауза. Бил е бунтар, революционер, издател, публицист, изследовател, философ.

Романтик в идеалите си за българския народ“, това заяви областният управител Чавдар Божурски на тържествената церемония в Котел послучай 198-годишнината от рождението на Георги Раковски.

Областният управител припомни, че историците наричат създателя на Първата българска легия Учител. Под негово влияние настъпва промяна във възгледите на Априлов – бащата на първото класно училище в Габрово.

питът на Раковски събужда във Васил Левски това, което по-късно ще го превърне в Апостола на свободата.

„Днес ние честваме не само рождението на националния герой. Днес честваме силата на човешкия дух и достойнство. И аз благодаря на вас, жителите на Котел, и на общината, че пазите паметта за Раковски и за големите уроци, които ни е завещал с краткия си живот той, Учителя на народа“, заяви Божурски.

Годишнината на Георги Раковски бе отбелязана на 14 април, на площад „Възраждане“ в Котел, с поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника му. Слово към съгражданите си произнесе кметът на общината Коста Каранашев. След това в Пантеона на Раковски бе направена мултимедийна презентация „Аз, като българин, си изпълних народная длъжност“. Въпреки дъждовното време, събитието събра родолюбиви граждани, просветни деятели, историци, ученици. Присъстваха още председателят на общинския съвет Христина Чолакова, представители на кметския екип, областният председател на НФСБ Доброслав Иванов. Организатори на честването бяха общината и историческия музей.

 

Снимки: Георги Касабов

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев