Община Сливен

Гордост! Българче на 7 стана най-малкият носител на златен медал по математика в света

------------------------------------
13.04.2019 / 10:48

Шестгодишният Лъчезар Томов от Бургас, който все още ходи на детска градина, се завърна преди дни със златното отличие от Международната олимпиада по математика в Тайланд. Там той пребори конкуренцията на 1700 участници от 21 държави.

Лъчезар е като всички останали деца в детската градина - учи, играе, спи следобед. От две годишен обаче започнал да показва любовта си към математиката.

„На 2 и половина научи цифрите, след това да брои до повече. Първо до 10, после до 20, така до 100, 200, 300 и на 4 години някъде започна да събира трицифрени числа” разказва майка му До част от отговорите стига по логически път, а много често си съставял сам задачите. Вече има 14 медала от републикански и международни олимпиади. На уроци не ходи. Разчита на помощта на мама и дядо. Така се подготвил и за Тайланд. „Лесно беше и трябваше да реша 30 задачи”, казва момчето. В детската градина се забавлявал като давал задачи на учителките си, а те често не успявали да ги решат.

„За да изляза от това положение казвам "не, Лъче в момента съм уморена или дай сега това да свършим", защото наистина Лъчко е страхотно дете”, казва учителката му Росица Стоянова. В началото на седмицата бил посрещнат тържествено в детската градина. А децата от групата са доволни, че имат такъв приятел.

„Всички много го обичаме, той винаги ще бъде нашият герой”, споделя едно от тях. Лъчезар мечтае да стане строител и да построи хотел.

 

Източник: "Блиц"

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев