Община Сливен

Мария Габриел: Европейските избори ще бъдат тест за борбата с фалшиви новини

.........................................................
11.04.2019 / 09:15

Система за ранно предупреждение за фалшиви новини и дезинформация създава Европейската комисия. Идеята е да се реагира превантивно, ако една фалшива новина тръгне от една държава и има опасност тя да бъде разпространена и в други. Как точно обаче ще се противодейства все още не е ясно.

Това обясни българският еврокомисар Мария Габриел. Нейният екип е инициатор за създаването на тази обща система. "Тези избори ще бъдат тест за работата ни срещу дезинформацията" каза още Габриел.

Всяка държава е била помолена да даде своя точка за контакт. България е определила вицепремиер Томислав Дончев. Други държави са посочили правителството си.

"Казвам НЕ на каквото и да е министерство на истината, казвам НЕ на каквато и да е цензура" уточни Габриел. Тя съобщи още, че в резултат на работата на нейния екип през януари Гугъл са премахнали 46 000 фалшиви акаунти, а през февруари - 20 000. От Фейсбук и Туитър обаче още нямало реакция. 61 млн. евро са заделени по програмата "Креативна Европа", а за борба с дезинформацията и в подкрепа на качествената журналистика.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев