Община Сливен

Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019” ще се проведе на 13 април в Сливен

------------------------------------
05.04.2019 / 16:57

„Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019” ще се проведе на 13 април 2019 г. на крепост „Туида”. Организатор е Община Сливен, а фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” се включва във фестивала с организирането на концерти, изложба и творчески работилници. В събитието ще участват винопроизводители и любители-винари от Сливен и региона, които ще представят своето производство. Всеки посетител ще има възможност да дегустира различните видове вина, както и да си купи от бутилираните вина на винарските изби.

 

В изложбата „Вино и фантазия” ще бъдат представени творби на сливенски художници. Посетителите ще видят рисувани бутилки от Пеньо Иванов и Веселин Дамянов-Вес, живописно изрисувани дъна на бъчви на Антон Иванов, стойки за вино от бъчви на Пеньо Иванов и Антон Иванов, кукерска маска, направена от бъчви и изработена от Крикор Папазян, и др.

 

Благотворителните творчески работилници включват занимания по рисуване с вино и декупаж върху бутилки за вино. Работилниците са в полза на проект „Социално кафе „Мило сърце” на фондация „Милосърдие”. Творбите на доброволците, които ще се включат в работилниците, ще бъдат продадени по-късно на благотворителен базар.

 

На входа на крепостта „Туида” ще се състои концертът „Хайде, наздраве, дружина!”, в който ще участва певческа група „Трапокловска китка” при НЧ „Отец Паисий-1928” – с.Трапоклово, със солист Янка Енчева. Ще бъдат представени народни песни за виното.

 

На голямата сцена на крепостта ще се проведе концерт на МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър”, ДФГ „Шарено коланче” и ДФГ „Българчета” при НЧ „Хаджи Димитър” и ОУ „Христо Ботев”.

 

В Къщата на виното ще бъде открита енотека с вина от региона, а всеки посетител ще може да дегустира различните вина.

 

Акцент в програмата е конкурсът „Вино на годината”, в който ще бъдат наградени най-добрите вина от региона и най-добрите винопроизводители и любители-винари.

 

„Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019” е част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

 

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛА

13 април 2019 г.

10.00 ч. – Откриване на изложба "Вино и фантазия" на сливенски художници

10,30 ч. – Начало на благотворителните творчески работилници

11.00 ч. – Тържествено откриване на фестивала от кмета на Община Сливен

11.15 ч. - Концерт „Хайде, наздраве, дружина!” на певческа група „Трапокловска китка” при НЧ „Отец Паисий-1928” – с.Трапоклово, със солист Янка Енчева /на входа на крепостта „Туида”/.

11.30 ч. – Откриване на Енотека с вина от региона и дегустация в Къщата на виното. Начало на конкурса „Вино на годината“

12.00 ч. – Начало на концерта на МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър”, ДФГ „Шарено коланче” и ДФГ „Българчета” при НЧ „Хаджи Димитър” и ОУ „Христо Ботев”, /голяма сцена/

13.00 ч. – Връчване на наградите от конкурса „Вино на годината” – за вино и любител/винар на годината /по категории/

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев