Община Сливен

Стефан Радев: Важна е дългосрочната визия за развитие на Община Сливен

...
04.04.2019 / 13:29

Нека гражданите имат готовност с документите за саниране

Заедно с Ямбол да действаме като голям икономически център, за да не се превърнем в периферия

Рано е да говорим за местните избори.

„Мога да посъветвам гражданите да създават сдружения и да бъдем готови за евентуално продължаване на програмата за саниране. Към този момент имаме указание от Регионалното министерство, че целият размер, определен за програмата, е договориран и не се подписват нови договори. Вчера и с министър Аврамова коментирахме тази тема, но моето желание е да имаме готовност. Ако се вземе решение санирането да продължи - да имаме готови документи за обекти, по които да започнем работа“. Това заяви в специално интервю за Радио Сливен Нет кметът на Община Сливен Стефан Радев. Повод за първия ни въпрос бе отправено до нас питане на наши съграждани от кв. „Клуцохор“, които подготвят документи за саниране по Националната програма за енергийна ефективност, но нямат категоричен отговор дали да ги подадат в общината.

 

„До края на тази година приключва настоящата програма, според мен дотогава трябва да стане ясно ще продължи ли тя и догодина. 49 са сключените договори със сдружения в Сливен до момента, изпълняват се и два жилищни блока от първия етап. Още 14 сдружения имат договор с общината, но не и тристранен с Българската банка за развитие. Общата инвестиция е 40 млн лева за саниране на тези сгради“, отчете още кметът Радев.

 

Чуйте още:

 

По повод информацията от последните дни, че е в ход проверка на Върховната административна прокуратура /ВАП/, установила 157 наредби, приети от общинските съвети, касаещи застрояване и опазване на озеленените площи на териториите на съответните общини, в които са допуснати различни нарушения, и че Община Сливен е в списъка, Стефан Радев коментира, че Прокуратурата протестира начина, по който е приета наредбата тук. „Факт е, че не е спазена процедурата, по която е приета, а не законови текстове. Предстои да внесем нова наредба. Заявявали сме на прокуратурата готовността си, ако имат по конкретни текстове бележки, да ги променим. Но смея да твърдя, че спазваме изискванията и призовавам, включително и тях, ако имат забележки към предстоящи за приемане актове да ги споделят на ниво преди да сме ги приели, за да не се стига до такива ситуации“, бе категоричен Радев.

След посещението вчера в Сливен на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, стана ясно още, че по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ предстои подобряване на ВиК инфраструктурата на територията на областта, което предвижда инвестиции в Сливен и Нова Загора с общ размер малко над 112 млн. лв. без ДДС.

 

Икономическото развитие на региона Сливен – Ямбол бе също във фокуса на разговорите между министър Аврамова и кмета Радев. Както вече Радио Сливен Нет информира, АПИ ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за четирилентов път между Ямбол и Сливен. Регионалният министър съобщи още, че подкрепя идеята за четирилентов път между Ямбол и Сливен с обособяване на икономическа зона около разширеното трасе. АПИ ще възложи предпроектното проучване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на проекта.

 

„Даже заведох министъра на място да види. Това е един от малкото терени с такъв размер - 2500 дка урбанизирана територия, става дума за летището, с един собственик и то община. Със сигурност ще представлява интерес за бъдещи инвеститори. В момента сме на етап приемане на ПУП за терена, очаквам до месец тази процедура да приключи и планът да бъде приет. Следват конкретни разговори с инвеститори и продължаване на общи действия с „Национална компания индустриални зони и Българска агенция за инвестиции. Много важно е разширението на пътя Сливен – Ямбол. Този път би превърнал двата града де факто в части на едни голям градски комплекс, той би бил два пъти по – интересен за инвеститори и би дал двойни възможности на хората за работа, образование, начини за осмисляне на свободното време“, мотивира желанието си за реализиране на проекта кметът на Сливен.

 

По думите му, това е част от по - разширената визия на екипа му за икономическо развитие на региона, свързано и с новото административно деление на страната. „Най вероятно финансирането и самото изпълнение ще бъде след 2020 година. За мен е важно, че министърът застана зад този проект, че убедихме и министерството във важността на регионалния проект. Първият етап – възлагането - ще бъде гаранция, че оттам нататък нещата ще се случат. След 2020 година - въпрос на бюджетиране и изпълнение на проекта. Обществените поръчки за него възлага АПИ, не мога да правя прогнози за участието на местни фирми в проекта. Но бих застанал зад местни фирми – със сигурност те ще проявят интерес. Стига да предложат и адекватна цена – имат всички шансове да бъдат предпочетени за изпълнители.

Дали това е заявка за дългосрочно управление, попитахме Стефан Радев.

„За нас е важно на този етап да подготвим адекватни проекти, по които да може да се работи веднага, да бъдат качествени и да дават по – дългосрочна визия за развитието на общината. Това е важно и е правилно - да има приемственост в управлението.

 

Що се отнася до това, че годината е изборна, да кажем, че сега моите очаквания и усилия са насочени към предстоящите Европейски избори. Смятам, че са много важни за страната ни. Макар за някои да изглеждат абстрактни и далечни, в много случаи от тези избори зависи какво ще се случва в нашите региони в следващите 4-5 години“. Затова е важно да мотивираме хората да участват в гласуването и резултатът да е добър за проевропейските партии, в частност за ГЕРБ, каза още Стефан Радев.

 

„След това има време да говорим за предстоящите местни избори. Истина е, че на национално ниво все повече законодателството е функция на европейски регламенти. От друга страна, ресурсът, които се разпределя през европейския бюджет е много сериозен – да не кажем най - сериозен за регионите. Ако популистите надделеят в Европа, това няма да се отрази добре на регионите, особено на такива като нашия, които имат много да наваксват. Не е добре за нас всеки да гледа своята си черга“, убеден е кметът – финансист в коментара си за другата Европа, която прокламира по – малко солидарност и кохезия.

Радио Сливен Нет
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев