Община Сливен

Екатерина Бончева: Висшият клир на църквата погазва закона, крие връзките с ДС

.........................................................
01.04.2019 / 09:27

Не съм съдник на Църквата, но Църквата в лицето на висшия клир, тези, които трябва да дават пример – грубо погазват законите. Това обяви в предаването «Вяра и общество» по БНТ членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. Тя е категорична: законът казва, че лица, които изпълняват публична дейност, тоест Св. Синод и духовниците в цялата страна, председателите на храмовете и църковните настоятелства трябва да бъдат проверени за съпричастност към репресивните служби на БКП – ДС и Военното разузнаване. Бончева обясни, че през 2012 година са проверили 12 митрополити. Тогава е имало голяма съпротива към работата на комисията, а след това БПЦ отказва упорито да им предостави необходимата информация.

 

Бончева обясни, патриарх Неофит им изпращал като отговори противоречиви писма. Кореспонденцията ни със Синода е започнала от 2011 година, сигурно е един ТИР, но ефект няма. Въпросът е, че има закон, и вместо духовниците да са пример, те нарушават закона. Аз сигурно съм по-близо до Бог, отколкото те, защото не спазват закона, твърди Бончева.

 

Според нея вероятно клирът се притеснява, че ще излязат още неявни връзки на духовенството с ДС. Освен това има и трима непроверени митрополити, които са ръкоположени през последните години. Бончева предупреди, че чл. 33 от Закона за досиетата им позволява да налагат административни актове. Санкцията е от 15 до 30 хил. лв. Председателят на комисията издава актовете, но ако има решение на комисията, аз съм готова да съставя такъв акт, категорична е Бончева.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2019 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев