Община Сливен

Днес е 1 април - Лъжковден. Лъжем за късмет

.........................................................
01.04.2019 / 09:26

Бъдете нащрек на този ден. Но дори да станете за смях - няма лошо. Смехът е здраве!

Първи април е международен ден на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата! И се чества навсякъде по света. На 1-ви април невинната лъжа е простена, можем спокойно да се позабавляваме на чужд гръб и да послъжем с добри намерения.

 

Този ден в България е свързан с различни суеверия, като например това, че за да имате късмет през цялата година, трябва да излъжете поне веднъж и вас да ви излъже някой до обяд. За Международен ден на хумора и шегата той е обявен през 1970 г.

 

Мнозина обичат да се шегуват, да се посмеят или да разиграят някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички.

 

В различните страни Денят носи своя национален колорит.

 

В Англия 1-ви април е Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдицата, посрещали със смях и викове: "Априлски глупак!". Една от най-големите първоаприлски лъжи, за която още се помни, станала в Лондон през 1860 г., когато няколко стотици английски джентълмени и лейдита получили покани да отидат на "ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове", която ще се състои в Тауър в 11:00 часа сутринта на 1 април.

 

Във Финландия денят на шегата и лъжата е градски обичай, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си "спомняли", че са дали инструмента на друг, и детето тръгвало към следващия двор.

 

В Германия и Австрия смятат 1-ви април за нещастен ден. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).

 

Внимавайте да не изпиете едно солено кафе, защото това е традиция в Испания.

 

В Мексико тази дата също се е превърнала в истинска фиеста. Помнете, че на 1 април в Мексико не се дава нищо назаем – пари, бижута, книги.

 

В Перу можете да видите десетки хора, които се разхождат по улиците с хартиени надписи на гърба, които веднага превръщат човек в обект на подигравки.

 

Според фламандският обичай на 1 април децата заключват своите родители и ги пускат само когато те обещаят да им дадат лакомство.

 

В Полша този ден е изпълнен с шеги, вицове и закачки. Дори държавните институции си позволяват да лъжат, а важната работа се отлага за друг ден.

 

В Шотландия 1 април е ден на кукувицата, тъй като там птицата е символ на глупостта.

 

И както Чудомир е обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж."

 

А след като излъжете или си направите шега с някого, поздравете го с усмивка и думите "Честит 1-ви април!"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев