Община Сливен

14 години от кончината на легендарния Емил Димитров

------------------------------------
31.03.2019 / 10:51

На 30 март преди 14 години ни напусна легендарният Емил Димитров. Над 400 са песните в репертоара му, 280 от тях са авторски, с които оставя ярка следа в българската музика. "Арлекино", "Моя страна, моя България", "Ако си дал" са сред емблемите на Емил Димитров, но не само с тях, а с дълбоките послания в цялото му творчество печели сърцата на публиката и днес.

 

Изключителна музика, въздействащи и докосващи до болка текстове, изпълнени както само той може - това е Емил Димитров.

 

Роден е в Плевен в артистичното семейство на факира Мити и Анастасия, неговата асистентка. Като ученик се увлича по рисуването и по класическата музика. Започва да композира и да акомпанира на акордеон, възпят в една от незабравимите му песни.

 

Близо 30 са албумите на Емил Димитров. Той е и първият българин - член на Съюза на френските композитори. В Съюза на българските композитори обаче не е приет, защото няма музикално образование.

 

Талантът обаче не се подчинява на догми и полетът му не може да бъде спрян. Водещи звукозаписни компании издават негови песни през 70-те години. Пее на една сцена с Джани Моранди, Рики е Повери и Алла Пугачова. Във Франция го очаква блестяща кариера, но той избира България.

 

През 1960 година Емил Димитров дебютира като певец в концерт с водещ Коста Цонев и изпълнява своята авторска песен „Арлекино“, акомпанирайки си на акордеон. Това поставя началото на една дълга и успешна кариера като поп изпълнител, музикант и композитор. Изнася концерти в почти всички европейски страни. Най-големи успехи има в СССР и Франция. В началото на 60-те концертира в България и чужбина с Мария Косева. Създава оркестър „Синьо-белите“, чийто диригент и ръководител е Митко Щерев.

 

През 1970 г. излиза един от най-големите му хитове - „Моя страна“, който по-късно става песен на столетието. Общо за целия си живот изпълнителят издава близо 30 албума, като 55 милиона копия са продадени в Русия.

 

Емил Димитров става известен във Франция, запознава се с Шарл Азнавур и Далида. Песента „Моя страна“ под названието „Моника“ е записана на френски, немски, италиански, испански. Водещи европейски звукозаписни компании сключват договори за записване и издаване на негови песни през 70-те години. Пее заедно, на една сцена, с Джани Моранди, Рики е Повери, Йосиф Кобзон и Алла Пугачова.

 

В Париж през 1972 г. заедно с Богдана Карадочева, оркестър „Балкантон“ и сестри Кушлеви изнася близо 30 концерта под името „Шоу булгар“ в театър „Ейропен“. Във Франция записва песни в студията Пате Маркони, Барклей, Ривиера и Орфеюс.

Емил Димитров женен за кратко за Грета Ганчева (ж.1966 г.). От брака си с Мариета Гьошева (ж.1968 г., разв.1991 г.) има син - Емил Димитров-син, който издава албуми с хитовете на баща си през последните години. От 1999 г. Емил Димитров не се занимава активно с музика поради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт. През 2000 г. Мариета Гьошева и Емил Димитров отново се женят. През декември същата година обаче Мариета умира след усложнения от диабет.

 

През 2002 г. Йорданка Христова организира концерт-бенефис за Емил Димитров, в който най-популярните български изпълнители изпяха част от неговите песни.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев