Община Сливен

Шесто място за СДС в листата на ГЕРБ за евровота. Заема го Александър Йорданов

.........................................................
28.03.2019 / 12:02

СДС получават шестото и последното място в листата на ГЕРБ, към която се присъединява за изборите за Европейски парламент. На избираемата шеста позиция от 15 номинирани е определен бившият председател на парламента Александър Йорданов. Последен е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

Договорката бе съобщена днес на пресконференция на Бойко Борисов, Румен Христов и Цветан Цветанов след втората официална среща между ръководствата на ГЕРБ и СДС. Лидерите им - Борисов и Христов - подписаха споразумение за явяване с една листа на втората им официална среща.

Чрез него двете партии гарантират, че нито един от евродепутатите им няма да напусне ЕНП през целия предстоящ мандат на Европарламента, стана ясно от текста на документите, прочетен от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

СДС ще положи всички усилия за едно успешно явяване на тези избори, увери Румен Христов.

Той призна, че решението за кой да получи избираемото място е било трудно и допълни, че трима от 15-те номинирани са си направили отвод, включително самият той и Владимир Кисьов. Съжалявам за отвода на Кисьов – с него сме работили много добре, коментира Бойко Борисов и подчерта, че не се бърка в решенията на СДС.

Христов подкрепи номинацията на Александър Йорданов с аргументите, че бившият председател на парламентарната група на СДС в 36-то Народно събрание, на комисията по външна политика и посланик в Полша, Литва, Латвия, Естония и Македония е „знакова фигура“ за СДС.

Той напомни крилатата му фраза от 1992 г., когато като председател на парламента възкликва: „Днес е хубав ден за българската демокрация“. По този повод Христов заяви, че днес също е хубав ден за българската демокрация. Не така тълкуват скрепения днес, с места в листата, съюз между ГЕРБ и СДС други десни лидери. Според тях сме свидетели на претопяване на СДС.

 

Александър Йорданов е роден е на 13 февруари 1952 г. във Варна. Той бе председател на 36 Народно събрание, депутат във 7 Велико народно събрание (1990-1991), в 37 и 38 народно събрание от СДС.

Извънреден и пълномощен посланик в Полша със седалище във Варшава (1998-2001) – и едновременно в Литва, Латвия и Естония (1999 – 2001), както и в Македония (2001 – 2005).

След пресконференцията двете партии изпратиха до медиите сключеното помежду им предизборно споразумение. В него се посочва, че на СДС се дава 6-ото място в листата и че депутатите от ГЕРБ и СДС поемат ангажимент да работят за групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент през целия си мандат. Като принципна посока на работата си изброяват, че ще отстояват позицията срещу "Европа на две скорости" и ще подпомагат приемането на България в Шенгенското пространство и еврозоната.

 

Източник: "Офф нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев