Община Сливен

В Сливен стартира проектът "Знаем, помним, вярваме"

.........................................................
26.03.2019 / 09:09

Проект под надслов: „Знаем, помним, вярваме“ стартира днес в град Сливен. Благодарение на възможността, предоставена от Института Олга Ленгиел и под ръководството на учителя по История в ППМГ „Добри Чинтулов“ – Сливен – г-жа Таня Еленска, както и на Анелия Иванова експерт в Младежки дом Сливен, една прекрасна инициатива успя да стане реалност.

Първата част от проекта премина под формата на конкурс. Ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“ гр. Сливен представиха 30 презентации на тема „Спасяването на българските евреи“, включващи информация, както по самата тема, така и за Холокоста.

Най-добрите от тях бяха отличени със специални награди. Жури по време на конкурса бяха Юлия Гавазова – председател на Регионална организация на евреите „Шалом“ в Сливен, Самуил Ескенази – зам.-председател на РОЕ „Шалом“ Сливен, г-жа Таня Еленска и г-жа Анелия Иванова.

Освен конкурса, проектът включва обучения и открити уроци по метода „Peer education“ (Връстници обучават връстници) и ще обхване около 1100 ученици, преподаватели и хора от училищната общност.

Целта е повишаване знанията на ученици и учители относно трагичните събития по време на Холокоста, повишаване на сензитивността по темата, толератността и зачитане на правата на човека като основни демократични ценности. Чрез проекта се цели и повишаване на ангажираността с борбата срещу расизма, антисемитизма и ксенофобията в училището и в местната общност, както и поощряване на възпоменанието и по-доброто разбиране за Холокоста.

Отличени бяха 13 презентации от общо 30. Ето и имената за класиралите се: Първо място: Даниела Стоева, Ванина Стойчева, Анита Жекова и Стоян Златев. Второ място получиха Станислав Николаев, Десислава Димитрова и Ганчо Първанов. На трето място се класираха: Елена Казакова, Валентин Атанасов, Невена Димитрова, Даниел Чираков, Данаил Петков и Николай Колев. Датата на награждаването ще бъде обявена допълнително.

Специална награда от РОЕ „Шалом“ Сливен получава всеки един от участвалите в конкурса. Наградата е безплатна индивидуална пролетна фотосесия на участниците. РОЕ „Шалом“ Сливен поздравява всички ученици за положения труд и им пожелава успех в следващата част от проекта.

Благодарности и на г-жа Таня Еленска, чиято идея беше този конкурс, на Анелия Иванова, на института Олга Ленгиел и на всички останали, които помогнаха този проект да се осъществи.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев