Община Сливен

1 милион на протест в Лондон, искат нов референдум за Брекзит

-----
24.03.2019 / 10:57

Около 1 милион души протестират по улиците на Лондон с искане за провеждане на нов референдум, който да реши дали страната им да остане в ЕС, или не, предава "Гардиън", като допълва, че към момента над 4 милиона души са се подписали в интернет петиция с искане за оставане в съюза.

Никола Стърджън, първият министър на Шотландия, призова за удължаване на процеса по напускане на ЕС, за да се проведе нов референдум:

"Това е моментът, в който имаме максимален шанс - трябва да избегнем катастрофата на излизане без сделка и на приемане на лошата сделка на премиерката. Решението на ЕС да ни даде отсрочкадо 12 април дава възможност на тези от нас, които искат да се противопоставят на Брекзит, да го направят."

"Министър-председателката и нейното правителство доказаха, че са напълно неспособни да изпълнят решението от 2016 г., което значи, че е време контролът да се върне обратно в ръцете на хората", допълва тя.

Кметът на Лондон, Садик Кан, също обвини Тереза Мей, че се е провалила с Брекзит заради своя "хаотичен и объркан подход" и страната трябва да гласува отново.

По улиците има хора от всякакви възрасти, политически убеждения и дори такива, които са гласували "за" излизане на Великобритания от ЕС. Лидерът на опозицията, Джеръми Корбин, обаче е критикуван, че вместо да присъства, е избрал да говори на предизборна кампания в провинцията.

"Брекзит е катастрофален за нашата страна. Не съм бил на протест от 1962 г., когато си тръгнах от армията, но почувствах, че трябва да съм тук днес. Това е фантастично, толкова много хора сме. Според мен, трябва да се опитаме да поговорим и решим общите си проблеми заедно, вмето да сме в опозиция. Светът е опасно място и напускането на Европа само ще го фрагментира повече, което ще доведе до себе си ужасни политически последствия. Надявам се - макар и да се съмнявам - че Тереза Мей ще се вслуша в този призив срещу нейната стратегия. Толкова много се случи откакто гласувахме и толкова много хора вече знаят за какво става въпрос всъщност. Производството ни на коли колабира, банките се разбягаха навсякъде и всеки с малко пари напуска Англия. Трябва да спрем това или последиците за нашите страна, деца и бъдеще ще са катастрофални", коментира Дейвид Фрост, 80-годишен бивш военен полицай, който е на протеста.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев