Община Сливен

С бол апартаменти и лидери на БСП, Кирил Добрев - с три за година

----
22.03.2019 / 09:43

И зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, който работи на обществени начала без заплата, се е облажил с евтини апартаменти, съобщава Breaking.bg, позовавайки се на свои източници. Това става по времето, когато той е депутат от левицата и взима малко над 2 000 лева.

 

По-рано вчера телевизия „Европа“ съобщи, че председателят на БСП Корнелия Нинова е успяла да закупи апартамент от близо 90 квадрата на столичната улица „Боряна“ в квартал Овча Купел на цена от 241 лева на квадратен метър. Общата цена, която Нинова и съпругът й Митко са платили е 21 514 лева, според имотната декларация на лидерът социалистите.

 

Покупката е извършена през 2004 г., по времето когато Нинова все още е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД.

 

Според официалната статистика на НСИ за 2004 г. средната цена на имотите в София през годината е била 1095 лв. или четири пъти по-висока от платената от Корнелия Нинова.

 

През 2004 г. друг червен депутат – Валери Жаблянов, се сдобива с апартамент с квадратура от 96 квадрата. Обявената в имотната му декларация цена на придобиване е точно 31 000 лева или 322 лева на квадрат. Цената е малко по-висока от тази на Нинова, но все пак близо четири пъти по- ниска от средната за София. Оказва се, че тези двама видни социалисти Нинова и Жаблянов не са единствените апартаментаджии, купили жилища на ниски цени.

 

Такъв е и зам.-председателят на БСП и бивш депутат от левицата Кирил Добрев. Според декларацията му подадена пред КПКОНПИ-Антикорупционната комисия през 2018 г. Само за година Кирил Добрев се е сдобил с три апартамента, два свои и един на жена му Антония и то на доста „сладки“ цени. Двете жилища са в София, едното е във Варна.doc_dobrev.jpg

 

Покупките са станали през 2008 и 2014 г видно от декларацията на Добрев. През този период той е депутат от БСП. За последно Кирил Добрев бе народен представител в предишния парламент.

 

Сега работи като зам.-председател на БСП. Два от апартаментите са от 140 квадрата, купени за смешните цени от по 200 000 лева. Интересен е въпросът от къде редовият депутат Кирил Добрев, със заплата малко над 2000 лева, има средства да купува огромни апартаменти в София ?

 

Отделно от апартаментите Кирил Добрев декларира дялове във фирма „Пирин Ват“. Това е дружеството, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Кирил Добрев бе един от съсобствениците заедно с бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев. Управител и акционер в дружеството бе Еленко Божков, назначен тези дни от президента Румен Радев в неговия Стратегически съвет. Като виден производител на електрическа енергия какво ли ще каже Добрев за цените на тока ?

 

С какви пари Добрев е купил тези огромни жилища - остава магия.

 

В социалните мрежи се появи снимка на депутата от БСП Жельо Бойчев на фирмен купон на нашумялата фирма „Артекс“. Припомня се и имотна сделка на Жельо Бойчев от преди години, в която той също се сдобива с жилище с доста внушителна разликата между средната пазарна цена на имотите в София и новия му апартамент. През 2006 г. депутатът от БСП и съпругата му Зорница придобиват апартамент с внушителна квадратура от 175 квадрата. Цената, която семейство Бойчеви плаща е 57 100 лева или цена от 326 лева на квадратен метър. Отново по данни на НСИ за първото тримесечие на 2006 г. средната цена на квадратен метър в София е била 1313 или четири пъти по-ниска цена.

 

„Не помня като какъв съм бил там, беше преди доста години“, заяви пред Breaking.bg Бойчев попитан като какъв е бил на фирмения купон на „Артекс“. Пред медията червеният депутат заяви, че няма апартамент в сграда на фирмата и няма нищо общо с нея.

Още снимки от новината

----

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев