Община Сливен

Сергей Станишев: С Нинова не си говорим от месеци. Тя копае окопи между БСП и ПЕС

.........................................................
18.03.2019 / 09:47

„Не се чувствам като политик, който е паднал от мотора. Вчера БСП пропусна възможност да спечелим изборите за европарламент. Ясно е, че Елена и аз сме най-желани за водачи на листата. От „Позитано“ 20 беше съобщено, че с Йончева имаме най-много номинации. Можеше да се гласува челна двойка, както направиха германските социалисти. Притеснявам се, че БСП ще бъде доразделена. Европейските избори са за мобилизация на твърдите ядра. Имаме системен проблем на евровота. Мобилизацията на нашия електорат винаги е била по-малка и се създава напрежение“. Това заяви пред БТВ президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„Не се почувствах предаден и обиден, а подкрепен от 45% от Националния съвет и казах, че няма да предам доверието на тези хора, които застанаха зад мен. Разделителните линии в партията са преодолими. Поздравих елена, пожелах ѝ успех и кураж. Тя подкрепи все пак моето предложение да бъдат гласувани първите две места. Моите гласове в Националния съвет са чисто политически“, каза още Станишев.

„Корнелия Нинова търси повод, има лично виждане, не става дума за различия в политиките ни. По логиката ѝ, че аз не трябва да съм евродепутат, може и тя да не е лидер на БСП и водач на парламентарна група, за да не съчетава два поста“, коментира бившият лидер на „столетницата“.

„20 души от Националния съвет са на щат в „Позитано“ 20, те са се съгласили с решението на Корнелия Нинова. Имало е прозвъняване на хора, за да им се каже за кого да гласуват. За разлика от другата страна на БСП, нямам този инструментариум и не съм натискал членове на БСП в моя подкрепа. В партията липсва достатъчен диалог. Хората отвън трябва да видят, че имаме кауза. Това няма да стане, докато вътре БСП е демотивирана. Не разчитам на „феномена 15/15“. Ще преценя каква е атмосферата на следващия Национален съвет. Много от хората ми казаха, че трябва да продължа състезанието“, допълни лидерът на ПЕС.

„Отношенията ми с Корнелия Нинова са като с лидери на БСП и на ПЕС. Не съм се карал с никого. Не съм говорил последните месеци с нея, защото мисля, че тя трябва да инициира диалог. В партията липсва вътрешен диалог. БСП е лоялна партия в ПЕС. Визия за България на 95% съвпада с нашите идеи в манифеста ни. Който копае копае окопи между ПЕС и БСП, вреди и на двете формации. В партията има тези, които представят ПЕС като фашисти и антиевропейци. Включително Корнелия Нинова споделя в своите изказвания подобни намеци“, каза още Сергей Станишев.

 

Източник: „Фактор“

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев