Община Сливен

Дарения за ремонт и реставрация на църквата в село Блатец вече се събират и със SMS

...
15.03.2019 / 15:34

Дарения за ремонт и реставрация на храм „Св. св. Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец вече се събират и със SMS. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен енорийският свещеник отец Михаил Тенев. Църковното настоятелство обяви DMS кампания, чрез текст "BLATEC" за трите мобилни оператора всеки желаещ може да направи дарение за храма. Стойността на един СМС е 1.20 лв. с ДДС.

Отец Михаил Тенев посочи, че църквата е построена преди Освобождението на България и осветена от първия Сливенски митрополит. Сега жителите на селото събират средства, за да върнат на храма първоначалния му вид. Според свещеника жителите на селото се надяват със събраните средства да възстановят първоначалния вид на стенописите на храма. Той добави, че близо 20 000 лева са нужни за изографисването на църквата, като целта е стенописите да бъдат възстановени почти в оригиналния си вид.

Отец Михаил посочи, че стенописите са били в много лошо състояние. Автори на проекта за възстановяването им са сливенски художници, сред които Александър Дойчинов и Мартин Маринов. В църквата се пази и копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото. Дарението е извършено през 2016 година.

Храмът е от 1872 година, осветен е от първия сливенски митрополит Серафим през 1874 година, четири години преди Освобождението на България. Храмът е построен от местните хора на доброволни начала и е изписан от неизвестни зографи. От 2012 до 2014 година е ремонтиран със съдействието на Дирекция „Вероизповедания“, като е обновен покривът и вътрешната част.

Радио Фокус
 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев