Община Сливен

„Екзакта“ : ГЕРБ води на БСП с близо 3%, ако евровотът бе през февруари

.........................................................
11.03.2019 / 09:23

Ако евроизборите се провеждаха в края на февруари т.г.,ГЕРБ биха спечелили с резултат 22,2 %, а БСП биха останали втори с 19,4 %.

Това сочи национално представително проучване на "Екзакта Рисърч Груп", предоставено на медиите. Трети са ДПС с 6,9 на сто, а четвърти са Обединени патриоти - 6,4 на сто при условие, че участват в сегашния си коалиционен формат. "Демократична България" би взела 2,5 процента от гласовете, СДС - 1,3 процента, РБ, АБВ, Воля и Възраждане - по 1 на сто.

Трудно е да се коментират към момента шансовете на десницата, предвид неяснотите по формата, в който ще се явят на вота десните партии, уточнява в информацията си социологическата агенция. Данните от настоящото изследване показват, че десните партии имат по-малки шансове за добро представяне, ако се явят поотделно.

Двайсет и осем процента от българите, интервюирани от "Екзакта" в края на февруари, заявяват, че възнамеряват да гласуват преференциално на предстоящите евроизбори. 15 на сто не смятат да се възползват от правото си на преференциален вот. Преференциално искат да гласуват половината от избирателите на ОП, както и по една трета от избирателите на ГЕРБ и на БСП. Сред твърдо решилите да гласуват на предстоящия евровот, желаещите да отбележат преференция са два пъти повече от нежелаещите. Това показва, че преференциалният вот се е утвърдил в изборната практика у нас и мотивира немалко избиратели за участие, е изводът на социолозите от агенцията.

Проучването е направено по домовете, интервюирани са 1000 пълнолетни лица, подбрани чрез двустепенна гнездова извадка, в 125 гнезда в 91 населени места. Изследването се провежда в рамките на собствената изследователска програма на "Екзакта Рисърч Груп".

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев