Община Сливен

В с. Млекарево бе открита традиционната изложба на стрели (бутурници)

-----
05.03.2019 / 16:40

Седем седмици преди Великден, в православния календар, отбелязваме празника на всеобщото опрощение Сирни заговезни (Поклади) или Прощална неделя. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос.

В новозагорския край празникът се отбелязва с палене на огньове за плодородие и хвърляне на стрели (бутурници) за здраве. По този повод, на 5 март, в с. Млекарево, бе открита традиционната изложба на стрели (бутурници), организирана от Кметство Млекарево и НЧ „Христо Ботев - 1920” за пета поредна година. В атрактивната експозиция тази година се включиха майстори на дървените стрели от Асеновец, Млекарево, Питово, Новоселец, Пет могили, Загорци, Биково и Нова Загора. Удоволствието да разгледат и да ги оценят имаха: г-жа Светла Стоянова, заместник-кмет на Община Нова Загора, кметът на с. Млекарево Диян Тодоров и Станимира Кънчева - началник - отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинства”. След оспорвани и разгорещени обсъждания бяха определени победителите, които получиха грамота и парична премия. Специалната награда бе присъдена на произведенията на НЧ „Христо Ботев - 1920”, с. Млекарево, първо място бе за Дамян Динев от НЧ „Гео Милев - 1929”, с. Питово, второто зае НЧ „Пробуда - 1928”, с. Новоселец, а третото – Митко Митев от НЧ „Пробуда - 1907”, с. Биково.

„Поздравявам организаторите и всички участници, че продължават с ентусиазъм да поддържат традицията жива. Желая Ви много здраве и още много стрели, които да са не само първи по красота, но и да летят на високо.”, каза г-жа Светла Стоянова.

Още снимки от новината

-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев