Община Сливен

Янко Янков: ДПС ще продължи да отстоява правата на българските граждани в изборния процес

------------------------------------
01.03.2019 / 13:03

Янко Янков, народен представител от ПГ на ДПС, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Изборният кодекс.

„Първо – изменение на измененията и връщане на старите норми. Второ, президентско вето. И трето, опозицията в лицето на БСП бойкотира сегашните заседания. В тази ситуация каква е позицията на ДПС, вие зад какво заставате и какво ще отстоявате?”, попита водещата Клара Маринова. Янко Янков отговори, че трудно може да прогнозира как ще се развият нещата, защото напоследък случващото се в Народното събрание е доста непредвидимо. Според него има реална опасност рейтингът на парламента да стигне до нулата. Народният представител припомни, че ГЕРБ са наложили известни промени, след което изведнъж са дали на заден ход и са се отказали от тях, което показва, че парламентарната им група или няма самостоятелно мислене, или има някаква друга, незнайна причина, поради която са предприели тези действия.

Янко Янков заяви, че като партия, която защитава правата и свободите на българските граждани, ДПС се питат защо президентът е наложил вето само върху част от текстовете, а не върху всички промени, които са били направени. Сега е станало ясно, че управляващите ще отхвърлят ветото на президента, след което ще внесат нови промени в Изборния кодекс. ДПС винаги през годините е имала ясна позиция в посока на това изборите да бъдат ясни и демократични. Това означава никой да не може да се намесва постфактум в резултатите от изборния процес, защото това е най-големият проблем. Машинното гласуване дава гаранция за такава честност. Демократичността изисква също така максимален брой български граждани, които са в активна възраст и имат това право, да могат да гласуват. Важно демократично право е и правото на използване на майчин език по време на предизборната кампания.

Янко Янков изрази мнение, че начинът, по който в момента се подхожда към мажоритарния елемент, компрометира мажоритарния избор. „Вижте, Слави Трифонов показа в неговото предаване как са гласували мажоритарно избраните кандидати в сегашния парламент. В по-малките общини, за да се избере един общински съветник, са нужни около 120 гласа. Направете сметка колко са 7% от тях, значи с 9 гласа някой, който е последен в листата, може да измести втория. Значи неговите роднини с гласовете си спокойно могат да го направят, тогава къде е ролята на партията?”, попита народният представител. Според него няма нищо лошо в това партиите да могат да бъдат коригирани с преференции, но това трябва да става с достатъчен брой гласове.

Твърденията, че ДПС са част от ново парламентарно мнозинство.

„Заговори се много за ново парламентарно мнозинство покрай ЗИД на Изборния кодекс. Заговори се, че вие от ДПС сте част от това ново парламентарно мнозинство, защото си сътрудничите с ГЕРБ и че вие отново консумирате власт някак между другото. Какъв е Вашият коментар?”, попита водещата Клара Маринова. Янко Янков отговори, че това представлява елементаризиране на дебата. Той обясни, че ДПС винаги е имала ясна програма и позиции и ги е следвала и отстоявала, независимо дали е в управлението и в опозиция. Например по отношение на Изборния кодекс управляващите са имали някои предложения, които съответстват с вижданията на ДПС и затова са били подкрепени. По всички останали законопроекти, ако има съвпадения с програмата на ДПС, те ще бъдат подкрепени, независимо кои други партии ги подкрепя. „Да, критикуват ни, че понякога гласуваме с част от националистите, но това си е наш ангажимент пред избирателите, наша задача, всичко, което става в парламента, засяга България и ние не можем да бъдем против нещо, което е добро за българските граждани! Точният израз е, че по много законопроекти, които се реализират и приемат, има динамични мнозинства, има динамика на мнозинството, но това априори не се проектира върху някаква власт. Някой да каже къде е нашата власт, как я консумираме с гласуването на това, че например законодателството ще се промени в добра посока за българския бизнес, за българските граждани, за всички, които очакват по някакъв начин това да се случи!”, завърши Янко Янков разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2” на 28-ти февруари 2019 година.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев