Община Сливен

Баба Марта зарадва днес жителите и гостите на Нова Загора. И малки деца гостуваха в общината

------------------------------------
01.03.2019 / 14:58

По случай 1 март ръководството на Община Нова Загора покани специален гост, който да зарадва жителите на града. Това бе самата Баба Марта, в чиято роля влезе Радка Енчева, читалищен самодеец. В ранното утро, тя закичи с бял и червен конец заместник-кметовете Ивайло Енев и Маргарит Тодоров, секретаря на Oбщината Мария Стефанова, както и всички служители и посетители на местната администрация. Със символа на пролетта тя зарадва жители и гости на града, които с охота приемаха амулета за здраве и късмет. Всички приветстваха инициативата на Общината и благодариха за жеста, стоплил сърцата им.

Закичването с мартеници на 1 март е българска традиция. Според легендата, мартеницата води началото си още от времето на хан Аспарух, който бил предвестен за идването на сестра си Хуба в новите земи с бял конец, обагрен с кръв. Според едни това била кръвта на бат Баян, а според други на сокола, който водел сестра му. Оттогава бяло-червеният конец е нишката, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи.

 

Всяка година, на 1 март, сградата на Oбщина Нова Загора се изпълва с усмихнати деца, стиснали в ръка красиви мартеници. Тази година, на ръководството и служителите на Общинска администрация, гостуваха малките палавници от Детска ясла, малчуганите от ДГ „Тракийче” и възпитаниците на НУ „Любен Каравелов”. По традиция, те поднесоха своите първомартенски поздрави с весели песни, игриви хорца и красиви стихчета, след което закичиха своите приятели от Общинска администрация с преплетени бели и червени конци. Децата и техните учители благодариха на кмета Николай Грозев, неговия екип и всички общински служители за проявяваната ежедневно отзивчивост към тях, след което отправиха сърдечни пожелания за здраве, щастие и късмет.

 

По повод обичания и очакван с нетърпение 1 март, ръководството на Община Нова Загора отново поднесе приятна изненада. По негова покана Държавен куклен театър „Георги Митев”, гр. Ямбол зарадва малчуганите от детските градини с емоционалното представление „Детско царство”. Изпълнен с настроение, весели песни и увлекателни игри спектакълът се превърна в забавно преживяване за малките палавници. Те посрещнаха с бурни овации Баба Марта и не спираха да окуражават своите приятели в оспорваните надпревари. След финала, всички деца се качиха на сцената и бяха възнаградени с ръчно изработени мартеници, придружени с благословия за здраве и късмет.

Още снимки от новината

------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------
------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев