Община Сливен

Сливенските театрали събраха горещите аплодисменти на Санкт Петербург

.........................................................
28.02.2019 / 12:32

Спектакълът „Семьон” по разкази на Андрей Платонов на ДТ „Стефан Киров” събра продължителни аплодисменти на публиката на XII издание на Международния фестивал на моноспектакли „Монокъл” в Санкт Петербург, Русия. „Семьон” е моноспектакъл на актьора Димитър Марков, режисьор е Ивайло Гандев. Спектакълът участва в международния форум заедно с постановки от Полша, Словакия, Литва, като географията на фестивала непрекъснато расте и включва в себе си Великобритания, Дания, Швеция и Италия и дурги. „Семьон” бе представен на 27 февруари, сряда, на сцената на театър „Балтийский дом” в Северната столица на Русия. Преди представлението актьорът Димитър Марков и режисьорът Ивайло Гандев бяха приети от генералния директор на театър „Балтийский дом” Сергей Григориевич Шуб. На срещата присъстваше и Марина Беляева, художествен директор на театъра. От името на ДТ „Стефан Киров” Ивайло Гандев връчи на Сергей Шуб сувенири, сред които и книгата на Никола Вандов и Щилияна Василева „Летопис- 1918-2018”, посветена 100 –годишнината на професионален театър в Сливен. По време на разговора между Шуб, Марков и Гандев бе изразена двустранна готовност и желание за осъществяване на общ проект между ДТ „Стефан Киров” и театър „Балтийски дом” в Санкт Петербург. „Културния газопровод между нашите два театъра никой няма да го прекъсне”- бе категоричен Сергей Шуб.

 

Непосредствено след представлението се проведе и среща-разговор на актьора, режисьора от Сливен, журналисти и публика. Зрител на сливенската постановка бе и докторът на филологическите науки от Института по руска литература към Руската академия на науките Валерий Виюга. Вече повече от 10 години Виюга се занимава с изследване живота и творчеството на Андрей Платонов. Провокиран и впечатлен от спектакъла „Семьон” на тандема Марков- Гандев, научният работник в продължение на 15 минути говори за спецификата и непреходността на творчеството на Андрей Платонов. Сред зрителите на „Семьон” в Санкт Петербург бе забелязана и проф. Зоя Шанова, преподавател във факултета за славянски езици на Държавния университет в Санкт Петербург, която оглавява сдружението „Русия-България”. Към сливенската постановка бе проявен голям журналистически интерес.

 

Театър „Балтийски дом” е със статут на фестивален театър, който освен на международния фестивал „Монокъл” е организатор на още два международни фестивала. Въпреки това театърът поддържа трупа от 60 щатни актьори и разполага с три зали, като голямата е с 900 зрителски места, които са били намалени от 1500. Международния фестивал за моноспектакли „Монокъл” има конкурсен характер. Петчленното международно жури ще произнесе тежката си дума на 4 март, когато е закриването на фестивала.

 

Източник: "Сливен нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев