Община Сливен

Кметът на Котел Коста Каранашев коментира Бюджет 2019

------------------------------------
26.02.2019 / 15:25

Коста Каранашев коментира пред "Котел нюз" Бюджет 2019:

„Понеже това е последният бюджет в мандата, искам да благодаря на всички, че през тези четири години, когато сме разглеждали и приемали бюджет, сме реагирали и гласували с оглед интересите на общината, независимо, че в общинския съвет присъстват представители на различни политически партии.

Всеки един от вас в такъв момент искрено е гласувал с вота си така, че нещата в община Котел да се случват по-добре. След като бюджетът вече е гласуван, ще коментирам някои акценти в него и ще начертая рамката за европейските финансирания, както и какви стъпки общината предприема по смисъла на това, че част от тях ще бъдат завършени в следващия мандат. Настоящият бюджет наистина е добър бюджет, балансиран и справедлив.

Бюджетът е направен след мои лични срещи с хората и срещи с кметовете на населените места и съветниците. Средствата в този бюджет ще бъдат похарчени за там, където е най-необходимо и има най-голяма нужда. Стaрали сме се всяко населено място да бъде достигнато от тези средства.

За площадите на Котел, Тича и Градец имаме готови проекти, с които ще кандидатстваме в местната инициативна група /МИГ/ за европейско съфинансиране. Живот и здраве, центровете на Тича , Градец и Котел , ако всичко мине благополучно, ще бъдат реновирани през 2020 година.

Имаме одобрен проект за село Тича за външен захранващ водопровод и вътрешна водопроводна мрежа, който е един от големите ни европейски проекти на стойност 5,7 милиона лева.

Предстои избор на изпълнител, това е проект, който също ще бъде започнат тази година, но ще бъде завършен през 2020 година. По отношение на спечеления проект за улиците „Луда Камчия” и „Проф. Павлов” в Котел беше направена процедура по ЗОП и след избор на изпълнителя ще започнат ремонтно- възстановителните работи, свързани с нова асфалтова настилка и нови тротоари. В една от моите срещи с директора на „В и К” Сливен с общи усилия успяхме да издействаме 300 000 лева, за да се извърши основен ремонт на водопреносната мрежа по ул. „Луда Камчия”, където заради амортизация авариите са чести и пътната настилка вследствие на ремонтите е в ужасно състояние.

Първо ще се направи този основен ремонт от „В и К”, след което ние ще си направим новия асфалт и тротоарите. Това е пътят, който е най-натоварен от туристическия поток, свързан с града ни. Ще направим всичко необходимо това да стане улица ЛИЦЕ, която да посреща и изпраща гостите и туристите на града.

По отношение на туризма в момента работим по европейската програма, която засяга Жеравна, Котел и Кипилово. Родихме идеята за създаването на един туристически продукт, включващ тези три населени места. Идеята ми за Жеравна е да се направи визуализация в селото за нападението на Индже войвода и опожаряването на селото. Предвиждаме тези сцени и мотиви да може да се прожектират с проектори върху емблематичните сгради, хълмовете и целия интериор вечер, с подходящ звук и светлина и да се пресъздават тези събития.

В Котел да направим нещо аналогично с пресъздаването на исторически сцени по улица „Изворска”, а в Кипилово да направим туристическа дестинация второто по запазеност на Балканския полуостров римско кале. В момента сме в процедура по предоставяне на терена, който сега е горски държавен фонд, да стане собственост на общината и да можем да кандидатстваме за европейско финансиране.

Общо казано идеята ни е да създадем единен туристически продукт, чрез който, когато дойде турист в Котел или Жеравна и си плати в туристическия център, да си получи дори и чрез опция от телефона карта със забележителностите, информацията и историята за тях. Да започнем да предлагаме един грамотен туризъм, което ще бъде много добре за общината и всички, свързани с тази сфера.

Искам да сведа до знанието на всички, че във връзка с решението на общинския съвет за терените на „Дълга поляна”, трябваше да има решение на фондацията около 25 януари, но по независещи от нас причини това е отложено за месец юли, като на първо четене нещата вървят много добре. Говорим за голямата инвестиция за създаването на социален старчески дом, който след като бъде изграден, да бъде предоставен безвъзмездно на община Котел за ползване. Това, след като се случи, наистина ще промени облика на града ни. Това са по-едрите и големи неща, по които работим с общинската администрация и които ще бъдат приоритетни до края на този мандат. По принцип във всяко едно село сме предвидили строително – монтажни дейности.

Знаете, че вече в Медвен се изпълнява проект за укрепване на свлачището, което беше застрашило селото от разделяне на две части. Работим също и по свлачището в село Нейково между пътя за Раково и Елена, нещо, което се беше заформило като една язва в последните 20 години. Имаме отпуснато финансиране и за една дига в село Градец, която да предпази от заливане земеделски земи и къщи в селото. Така че по линия на бедствия и аварии всичко, което общината беше направила като проекти, е изпълнено.”

 

Източник: "Котел нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев