Община Сливен

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен намаляват

.........................................................
21.02.2019 / 12:03

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен намаляват с 0.7% спрямо края на септември 2018 и към края на декември 2018 г. достигат 37.4 хиляди.

Спрямо края на третото тримесечие на 2018г. наетите лица в обществения сектор намаляват с 0.5% (достигат до 10.8 хил.), а в частния сектор - с 0.7% (достигат до 26.6 хил.).

В края на декември 2018 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Сливен са с 2.4% повече в сравнение със същия период на предходната година, като в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 1.8%, а в частния сектор - с 2.6%.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната брутна месечна заплата за областта се е увеличила спрямо третото тримесечие с 4.2% и е 874 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 055 лв., а за частния - 800 лева.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средната месечна работна заплата за област Сливен нараства с 6.2% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 година.

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие на 2018 г. област Сливен е на 21-во място по показателя „средна работна заплата”. Най-висока средна брутна месечна заплата получават наетите в секторите: „Добивна промишленост“, „Образование“ и „Професионални дейности и научни изследвания“.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак - 28 административни области, икономическа дейност по КИД - 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ: http://www.nsi.bg.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев