Община Сливен

Общинският съветник от БСП Мариета Петкова с остра критика на общинското управление

.........................................................
20.02.2019 / 10:25

На Александра Иванова („Наблюдател“) дължим редица интересни публикации за случващото се в общината. Вчера в сайта й се появи и интервю с общинската съветничка Мариета Петкова. Неведнаж сме подчертавали нейните изключителни качества и изяви в местния парламент.

Ще си позволим да публикуваме интервюто с нея с цел то да стане основа за институционална и обществена дискусия.

Доколко изреченото от нея отразява действителното състояние на общинските дела? Защо г-жа Мариета Петкова не намери ни една добра дума за управлението на Стефан Радев и неговия екип?

И още нещо: Защо г-жа Петкова забрави да спомене и изнесе факти и данни за катастрофалното управление на БСП и нейния кмет Кольо Милев, за което плащаме днес всички ние?

Ето интервюто й в „Наблюдател“, а коментарът оставяме на читателите:

 

Въпрос: Г-жо Петкова, защо социалистите не подкрепиха Бюджет 2019 година? Каква е основната концепция, заложена в новия бюджет, според Вас?

Мариета Петкова: Доста се потрудих да си изясня каква е основната концепция, насоки и дейности, които са заложени в новата бюджетна рамка за 2019г. Видно от документите обаче изменения почти няма. Рамката и параметрите спрямо крайното изменение на бюджет за 2018 г. са почти на 100% съвпадащи. Като че ли Общината е застинала и няма никакви перспективи за развитие. Отново са заложени очаквания за неосъществими приходи от продажби на земя в размер на 10 милиона лева, без обаче никой да е наясно с какво имущество Общината разполага, няма разработен регистър на общинските имоти, който да е с актуални данни за цените на имотите към момента, не е ясно и какво е останало за продажба. Неизяснените данни за имотите, с които Общината разполага би довело до изкривяване на реалните резултати както всяка поредна година - справка от отчета за изпълнението на бюджета – по бюджетна рамка 12 милиона лева за операции с нефинансови активи, изпълнението е едва 3,5 милиона лева.

За поредна година сме свидетели на един бюджет на затягане на коланите, все по-голям финансов натиск върху редовните и изрядни платци на данъци наши съграждани. Странно защо въпреки, че се предлага изменение на данъка върху превозните средства в посока увеличение, са заложени по-малко очаквани приходи.

Преди няколко месеца на едно поредно изменение на бюджета поставих въпроса за възнагражденията на медицинските сестри в детските ясли и здравни кабинети. Още тогава разчетите бяха направени така, че да остане голям размер преходен остатък, който да бъде разпределян за други дейности, а не за заплати на сестрите – сега това е видно за пореден път – повече от 1,5 милиона лева са преходен остатък от 2018г , а в същото време средната заплата на този персонал е малко над минималната. Господин Радев би трябвало да е наясно,че това са хората, които се грижат за най-малките деца. Те следва да имат квалификация, ежегодна атестация, носят отговорност за живота и здравето на най-ценното – децата ни, а какво прави кметът- от благодарност ги оставя без промяна в техните заплати.

Въпрос: От Общината изтъкват, че започва годината без просрочени задължения и с реализирането на големи инфраструктурни проекти, които ще се финансират с държавни и европейски средства?

Мариета Петкова: Очаквано за четвърта поредна година капиталовата програма се състои от прехвърлящи се през годините недовършени обекти и заложени проблемни дейности,които са с крайно недостатъчни средства за тяхното изпълнение. Аз, лично, не видях по-големи нови обекти, а само два – три позиции за благоустрояване на пътната мрежа и тротоарите в града. Всички заложени цифри се отнасят за дейности от преди 2 – 5 години. Няма нищо ново предвидено с европейско финансиране, т.е. общината няма нужда от европроекти за благоустрояване, ремонти и строителство.

Интересни са разходите за един от малкото нови обекти, а именно – изграждане на структурна кабелна мрежа с 500 точки в сгради 1 и 2 на общ. администрация – 250 000лева. Извинявайте, но нали и в момента има изградена мрежа в сградата? Това, дори и да се изгражда наново, не би трябвало да струва повече от 70 000 лева.

През миналата година създадохме две общински предприятия – „Озеленяване и гробищни паркове“ и ОП „Градска мобилност“ . Идеята беше да се икономисат средства от бюджета за изпълнението на тези дейности. Само за заплати на персонала обаче през 2019 г. са предвидени съответно за ОП „Озеленяване и гроб.паркове“ – 708244лв, а за ОП „Градска мобилност“ – 255000лв. Отделно са останалите разходи, които те генерират – по информация за Градска мобилност са годишно над 600 000лв. Не е ясно до ден днешен колко са заложените очаквани приходи от двете звена и дали изобщо има икономически ефект от тях. Напълно възможно е те да са просто още един бирник за изтънелите джобове на съгражданите ни. Особено синята зона, която и до ден днешен не е изпълнила функциите си - да въведе ред в паркирането в центъра.

Въпрос: Беше повдигната темата за създаване на обща икономическа зона Сливен-Ямбол?

Мариета Петкова: Нищо не е посочено за идеята да се изгради икономическа зона на територията на общината. В цялата разработка на бюджета няма направени предложения, които да се отнасят до създаване на благоприятни условия за подобряване на бизнес средата в общината, не се предвиждат дейности за привличане на инвеститори и разкриване на работни места.

Не е ясно каква е стратегията на кмета и общинска администрация по отношение на проблема, че все повече млади хора напускат града ни. Отчаяние и мизерия – това е основната характеристика за Община Сливен. Вече трайно и необратимо изоставаме в икономическото си развитие в сравнение с подобни по размери общини. Сливен се превръща в град със затихващи функции, от който всеки млад човек, който завърши средното си образование търси начини да избяга. Ето, това е огромния проблем, като вече това се отнася не само за специалистите, а и за хората със средно образование. Какво прави общината за подпомагане на бизнеса с кадри и баланса между кадрите, които са необходими и тези, които се обучават в средните училища ?

Искам да кажа и няколко думи за контрола и събираемостта на данъци от сградите и обектите, които се водят незаконно строителство. Това е един сериозен проблем, който създава предпоставки за оформяне на все по-големи гета и все повече затруднения в бъдеще за разрешаване на зреещи конфликти. За целта е неотложно да се изготви стратегия и да се работи в посока за ликвидиране на опасните сгради и ограничаване на възможностите за безконтролно строителство. Ето, тези мерки следваше да намерят място в бюджета с конкретни дейности за решаване на проблемите.

Въпрос: Доколко в Бюджет 2019 г. присъства като акцент социалната функция на Община Сливен?

Мариета Петкова: В Бюджет 2019 г. няма застъпена социална функция на Общината. Мога да го заявя категорично, тъй като единствените останали социални дейности, които Общината финансира със собствени средства са Домашния социален патронаж, Ансамбъла за народни песни и танци и Симфоничния оркестър. Вече втора година финансирането на Домашния социален патронаж е недостатъчно, като е над четири пъти по-малко броят на хората, до които тази услуга достига. Естествено причините са в това, че тази дейност не е печеливша, а Общината следва да дофинансира разходите по издръжката със собствени средства. Същото е положението и с програмата „Личен асистент”. Там финансиране от Общината на практика няма, а всичко е по европейски програми и от държавния бюджет. По тази причина и броя на личните асистенти е сведен до минимум. На всички срещи с граждани, на които присъстваме, тези въпроси са поставяни, съответно и от наша страна са отправяни до кмета, но няма никаква промяна.

Ансамбълът за народни песни и танци и Симфоничният оркестър също вегетират от преди две години, тъй като тяхната издръжка беше намалена наполовина. На практика те са с ограничен състав на участниците и сведени до минимум заплати, което не дава възможности за техните изяви.

По тази причина извода, който можем да направим е, че действително Общината действа на принципа на търговско дружество, което не финансира нищо печелившо.Всички дейности, които са необходими на обществото, включително и социалните, именно където общините следва да се намесят и да ги подпомогнат, са изключени от настоящия бюджет.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев