Община Сливен

Сливенският ген и талантът на младия режисьор Павел Веснаков

------------------------------------
17.02.2019 / 11:02

Павел Веснаков е роден през 1987 г. и е внук на поета, журналиста и общественика Павел Веснаков, който ни напусна преди 6 години.

Името на внука на Бай Павел, както още го помнят в Сливен, нашумя около тръгващия в понеделник, 18 февруари, сериал "Денят на бащата", който зрителите ще могат да гледат по БНТ1 и БНТ4. Той е и част от екипа на друг популярен сериал, който върви по Нова телевизия – „Откраднат живот“. Следващият сезон на една от най-гледаните продукции започва два дни по-късно на 20 февруари.

Името на Павел Веснаков обаче може да бъде видяно и на много престижни кино-форуми и в стойностни кино-проекти. Може би зя тях се знае по-малко заради това че остават извън обсега на масовото телевизионно налагане.

Късометражната му лента "Влакове" привлече вниманието на журито на балчишкия кинофорум "В двореца" и взе наградата Jameson на "София филм фест". "Парафиненият принц" получи същите отличия, като прибави към тях и по едно от "Златна роза" и от "Сараево филм фестивал".

Последния късометражен филм на Павел - “Чест”, печели над 20 международни награди, сред които Голямата награда в Клермон-Феран, с която се квалифицира за надпреварата за награда “Оскар”.

По каквито и да е проекти да работи Павел Веснаков, след неговите режисьорски кинопрочити хората се чувстват различни, но никога не остават безразлични, пише в. „Дума“. Историите, които разказва, не само изглеждат като извадени от реалния живот. Те са толкова истински, че дълго не ти дават възможност да поемеш дъх. И те карат да стискаш палци и да правиш всичко възможно нищо подобно да не ти се случва.

Специална статия му посвещава и Дойче Веле, когато е още на 29 години.

Павел Веснаков е ученик на Георги Дюлгеров и възпитаник на Нов български университет – място, на което се озовава почти случайно, след като завършва обикновена гимназия в софийския квартал "Младост". В началото учи на две места – включително и в Историческия факултет на Софийския университет, но издържа само три месеца и зарязва историята. Първия си филм снима за по-малко от 2000 лева, събрани от приятелски заеми и пари на майка му, която е лекарка. Втория си филм снима с парите от наградата, която получава за първия. Третия си филм "Чест", който е българо-германска продукция, започва да снима едва след тригодишно издирване на средства за него. "Проблемът с дългото търсене е, че получаваш пари за един стар сценарий. А докато намериш финансиране, ти се променяш, вече си друг човек, искаш да промениш някогашните си намерения. Това е голямата морална дилема, когато най-сетне намериш пари - как да не изневериш на себе си и как да останеш лоялен към тези, които са финансирали именно някогашния ти сценарий", казва Веснаков пред „Дойче веле“.

В интервю за в. Дума пък Павел казва, че наградите са бреме и тежат. Според него в българското кино сега е, че „всеки си мисли как всичко произлиза от него. Хората не са достатъчно сплотени. Според мен не достига малко скромност на българските режисьори и автори. Липсва ни смирението. Много обичам, когато хората не се опитват да изпъкват със себе си и постоянно да изтъкват името си. Също така тотално липсват авторитети в българското кино. Връзката с традициите в миналото е много нарушена“.

 

Източник: "Сл. нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев