Община Сливен

Лозари от Сливенско поискаха държавни регулации за изкупните цени на гроздето

-----
15.02.2019 / 09:36

Държавата да регулира изкупните цени на гроздето, за да не фалира браншът, поискаха лозарите от сливенското село Глушник.

 

Причина за това искане са наложените от големите прекупвачи цени от 20-30 стотинки за килограм през есента на 2018 година. Тогава заради ниските изкупни цени стопаните оставиха необрани лозови масиви, а други имат все още да получават пари от прекупвачите.

 

Лозарите от село Глушник обявиха, че ако и тази година не се повишат изкупните цени на гроздето, ще оставят реколтата по масивите и ще спрат да се занимават с производството му. "Тази година, ако е като миналата година няма да се занимаваме с лозарство.Грозде на 30 стотинки няма кой да произвежда и продава."

 

Кметът на село Димитър Петков прогнозира, че заради загубите от миналата година, от общо 3000 хиляди декара засадени лозя в землището на селото, около 200 декара няма да бъдат обработвани тази година.

 

"Има доста хора вече, които са заявил, че ще ги изоставят лозята. Не знам даже дали ще ги изкоренят. Това води до обезлюдяване на селата."

 

Собственикът на винарска изба в района Минчо Афузов прогнозира, че тази година цената на гроздето ще се върне в нормалните си граници от 50-70 ст. за килограм. Той също поиска държавата да наложи стандарти при производителите на вино.

 

"Когато държавата си влезе във функциите и забрани на производителите да добавят вода във виното, и когато държавата санкционира неправилните практики при винопроизводителите, тогава нещата ще се саморегулират."

 

Лозарите от Глушник поискаха още държавата да потърси пазари за вино извън ЕС и да се върне на руския пазар.

 

Източник: БНР

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев