Община Сливен

Рекорден бюджет за България от еврофондовете от 18 млрд лв

-----
13.02.2019 / 16:36

С мнозинство от 460 гласа Европейският парламент прие регламента за европейските фондове на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, според който в програмния период 2020-2027 България ще получи 18 милиарда лева от тях. Това е рекорден бюджет и рекордно увеличение на парите, които получаваме от ЕС.

 

Андрей Новаков е докладчик по регламента, който управлява парите по 7-те еврофонда. Преди драматичното гласуване на регламента в пленарната зала днес, в продължение на 10 месеца, той води официални и неофициални преговори, за да се стигне до най-големия бюджет, който България е получавала за членството си в ЕС.

 

След гласуването испанските евродепутати му благодариха също, понеже е издействал предимство и за географски области при тях.

 

Регламентът "Новаков" предвижда приоритетно инвестиции от европейските фондове да получават обезлюдените райони в демографска криза.

 

Най-важните за България фондове са кохезионният, за регионално развитие и социалният. Другото ключово завоевание за българина е, че удържа искането на Европейската комисия общините да съфинансират 30 вместо сегашните 15 процента от проектите. Вноската си остава 2 пъти по-ниска от заложеното, тоест на нивата, на които е сега.

 

4-те милиарда отгоре за България ще се усвояват до 2027 г. и са за регионално развитие, пътища, екология и социални проекти

 

 

 

Източник: Фактор

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев