Община Сливен

Три училища в област Сливен откриват прием за обучение по четири нови професии

.........................................................
13.02.2019 / 09:22

Tри учебни заведения в Сливенска област предлагат да бъде разкрито обучение по 4 нови професии през следващата учебна година, съобщи началникът на РУО Боян Аксаков на заседание на Постоянната комисия за заетост към Областния съвет за развитие. СУ „П.К.Яворов“ е дало заявка за 1 паралелка по информационно осигуряване. СУ „К.Константинов“ – 1 паралелка по спедиция, транспортна и складова логистика. ПХГ „Д.Дамянов“ – 1 паралелка по социални дейности и 1 за екскурзоводи. Пет професионални гимназии планират 13,5 паралелки по професии, за които е очакван недостиг. А дуална форма на обучение са заявили в ПГМ, ПГЕЕ „М.Кюри“ и ПГТО „Д.Желязков“.

 

През учебната 2019/2020 г. общо 20 средни училища и гимназии ще извършат държавен прием на близо 2000 ученици, които в момента са седмокласници. Заявени за разкриване са 25 профилирани и 48 професионални паралелки. „Предложенията са съобразени с критериите на МОН да се повиши приемът в СТЕМ-специалностите /обучение чрез наука, технологии, инженерство и математика – б.р./ и в професионалното обучение“, отбеляза началникът на РУО. „За новата учебна година 61,6 на сто от учениците ще са в СТЕМ-профили, технически и АйТи-професии при определен за областта минимум от 46,5 на сто“, допълни Светла Драганова, ст.експерт по организация на средното образование в РУО. Отделно три училища към други министерства планират разкриването на 5 паралелки: НУФИ-Котел – 2 паралелки за завършили седмокласници с капацитет 52 места, НХГ-Сливен – 1 паралелка с 24 места, а Спортното училище в Сливен – 1 паралелка с прием след пети и една – с прием след шести клас. /Разпределението на профилираните паралелки по видове профили и на професионалните паралелки по област на образование – виж в графиките/.

 

Изготвеното от РУО предложение за държавния план-прием бе съгласувано от Постоянната комисия по заетост. То ще бъде внесено за утвърждаване от Министъра на образованието и науката. Постоянната комисия прие още доклад за работата си през 2018 г. и индикативната програма за 2019 г.

 

Заседанието ръководи зам.областният управител Димитринка Петкова. В него участваха ръководители или представители на РУО, „Социално подпомагане“, „Инспекция по труда“, „Бюро по труда“, Отдела за статистически изследвания, общините, синдикатите, работодателските организации.

Още снимки от новината

.........................................................
.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев