Община Сливен

Путин отличи с орден "Дружба" Станка Шопова от Сливен

------------------------------------
10.02.2019 / 10:36

С Указ на президента на Руската федерация Владимир Путин, издаден на 6 февруари, комунистическата номенклатура от годините на Тодор Живков Станка Шопова е отличена с орден „Дружба”. Награждаването и е заради големия й принос в подготовката и провеждането на световния шампионат по футбол FIFA 2018. Но в дипломатическите среди се знае, че това е една от формите, с които Кремъл се отблагодарява на верните си хора в България.

Посланикът на Русия в България Анатолий Макаров също поздрави председателя на фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова.

„Приносът на Станка Шопова в развитието на руско-българското приятелство е наистина неоценим. Пожелаваме на нея неизчерпаеми сили и енергия за реализация на нови проекти в името на доброто сътрудничество между Русия и България”, изтъква Макаров.

Шопова е първи секретар на ЦК на ДКМС, а по-късно с личната благословия на диктатора Живков преминава в ЦК на БКП. Днес тя е известна като един от основните изразители на руските интереси у нас. Управлява руски капитали за над 304 млн лв. Дейността и е тясно свързан с Русия. От години е представител на Санаторно-оздравителния затворен комплекс "Камчия" на брега на Черно море, чийто едноличен собственик е град Москва чрез Департамента по имуществото на руската столица.

Размерът на капитала на курортния комплекс е 304,2 млн. лв. Парцелът се намира близо до устието на река Камчия и затова носи нейното име. Шопова е и един от лидерите на русофилството у нас.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев