Община Сливен

Днес се навършват 4 години от кончината на президента д-р Желю Желев

.........................................................
30.01.2019 / 09:54

Днес се навършват 4 години от кончината на първия демократично избран президент д-р Желю Желев (1990 – 1997г.). Той беше голям приятел на в. „Седмица“ и уважи неговия старт през април 1994г.

Д-р Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в с. Веселиново, Област Шумен. Завършва средно образование във Втора мъжка гимназия в Шумен, след това философия в Софийския университет през 1958 г. Ето няколко от най-значимите моменти в неговия живот.

1. В началото на 60-те години на миналия век Желев подготвения дисертационен труд „Философското определение на материята и съвременното естествознание“ и в някои предадени за печат научни статии критикува марксистко-ленинската теория, като се обявява за „пълно и окончателно разгромяване на догматизирания марксизъм-ленинизъм и неговите учреждения“. Отпечатва дисертацията си в 200 екземпляра на циклостил и я разпространява в средите на научната и художествена интелигенция по системата „Самиздат“.

2. През 1965 е изключен от БКП като антимарксист и антиматериалист, нямащ нищо общо с идеологията на партията. По-късно е уволнен от университета и „по етапен ред“ изгонен от София, а дисертацията не е допусната до защита. Дори му е отнето временно софийското жителство и той се установява в селото на съпругата си Грозден, окр. Бургас.

3. През 1974 г. защитава дисертация и става кандидат на науките, а през 1975 г. започва работа като научен сътрудник в Института по култура. В периода 1977 – 1982 г. е завеждащ секция „Култура и личност“ в института. Защитава докторска дисертация през 1988 г.

4. Още през 1967 г. написва книгата си „Тоталитарната държава“. Тя обаче е издадена едва през 1982 г. под заглавие „Фашизмът“ в 10 хиляден тираж от издателство „Народна младеж“. Три седмици по-късно тя е забранена и изтеглена от книжарниците, тъй като се виждат прилики между фашистката диктатура и социалистическата държавна система. Но все пак са били продадени вече около 6 хил. екземпляра.

5. През 1988 г. д-р Желю Желев създава Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, който заедно с други подобни организации ускорява свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. До тази дата Желев е един от най-известните и изявени дисиденти в България.

6. През декември 1989 г. Желев е вече председател на новосъздадения Съюз на демократичните сили и като такъв влиза като депутат в 7-то Велико народно събрание (ВНС). През февруари 1990 е създадена Федерацията на клубовете за демокрация с председател Петко Симеонов и Оперативно бюро в състав – Желю Желев, Ивайло Трифонов, Николай Матов, Георги Друмев, Георги Мишев, Димитър Луджев, Блага Димитрова. Д-р Желю Желев председателства делегацията на СДС на Кръглата маса. През август 1990 г. е избран за президент на Република България.

Никога не ще го забравим!

Да бъде светла паметта му!

 

Георги Вл. Попов

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев