Община Сливен

Прогноза на "Тренд": ГЕРБ води на БСП, Патриотите са проблемни

------------------------------------
24.01.2019 / 15:27

Само три партии засега могат да са сигурни, че на изборите през май ще имат свои евродепутати. Това са ГЕРБ, БСП и ДПС.

Това показват данни от проучване на изследователски център „Тренд" по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните партии, институции. То е реализирано в периода 10-17 януари 2019 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+.

 

Според данните на социолозите 30% от българите все още не са решили за кого ще гласуват на предстоящите евроизбори.

 

Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ. За сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението.

 

При това в предварително зададените опции е заложено общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака", НФСБ). При все по-вероятната разлъка между националистическите формации, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал.

Демократична България и „Воля" запазват относително сходни нива, както през последните няколко месеца. Основна разлика в данните между въпроса за европейски избори и този за парламентарни регистрираме в готовността да се гласува. Ако през последните три месеца на 2018 г. в електоралните въпроси за евентуални парламентарни избори деклариращите, че няма да гласуват, бяха между 35% и 37%, то на въпроса за европейските избори тези стойности се покачват до 45%, посочват социолозите.

Според "Тренд" данните са логични предвид факта, че изборите за Европейски парламент традиционно са с по-ниска избирателна активност от парламентарните. Въпреки това, трябва да се има предвид, че декларираната активност е по-висока от реалното гласоподаване в деня на вота.

 

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия/коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят.

 

Данните ясно говорят, че в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани, посочват от изследователския център. "Офф нюз"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев