Община Сливен

Елена Йончева с 20 000 лв. мярка за неотклонение. Прокуратурата с нови обвинения

------------------------------------
23.01.2019 / 15:43

Специализираната прокуратура е събрала доказателства, които сочат, че Елена Йончева, обвинена за пране на пари, е знаела за престъпния произход на средствата и те са предмет на длъжностно присвояване, става известно от прессъобщение изпратено от прокуратурата. От своя страна тя категорично и многократно отрече обвиненията и определи ситуацията като атака и сплашване към нея.

Депутатът от БСП е обвинена в пране на пари в особено големи размери чрез извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването беше инициирано след сигнал от депутати, че парите били прикривани чрез офшорна компания - "Далий Трейдинг Лимитид", което според прокуратурата е контролирано от Цветан Василев.

Йончева е с мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 000 лева. Прокуратурата е стигнала до извода, че тя е имала и помагач, който е посочен с инициали Б.М., на него също е повдигнато обвинение.

Йончева в качеството си на длъжностно лице - управител на "Офроуд" ООД, е получила по открити в КТБ две банкови сметки сумата от 333 000 евро и е спомогнала да бъде преобразувано това имущество в лично, като е знаела, че то е придобито чрез престъпление - длъжностно присвояване, обясняват от държавното обвинение.

Прокуратурата уточняват още, че първоначално не са успели да призоват Елена Йончева. Тя е била търсена на известните й адреси в София, включително и при майка й, но не е била открита. МВР са съдействали за откриването Йончева и на 16 януари й е била връчена призовка да се яви на в Следствения отдел на Спецпрокуратурата. От държавното обвинение уточняват още, че няма доказателства Йончева да е работила за ТВ 7. Тя е продавала филмите си на телевизията, а не е работила там.

Прокуратурата допълва, че дружеството "Офроуд" ООД създадено от фирмата на Йончева "Авторска телевизия" и "Далий Трейдинг Лимитид" към момента е без управител, тъй като Йончева е поискала освобождаването си, без имущество и без парични средства по банковите сметки.

След това обаче съдружниците не са назначили нов управител за повече от три месеца, затова в съответствие с разпоредбите на Търговския закон прокуратурата е поискала прекратяване на дружеството.

Междувременно депутатът от БСП Елена Йончева отрече обвиненията в пране на пари.

„Обвинението, че работейки за телевизия ТВ7 през периода 2012-2014 г. и съм била финансирана по престъпен начин, е абсурдно. Това е периодът, в който заснех поредица документални филми за ТВ7 - за войната в Сирия, за Турция и пълзящата ислямизация, за Украйна и гражданската война. Средствата за тези филми за преведени през банка КТБ в период, когато даже държавата с нейните контролни функции не е могла да предвиди нейният срив. Обвинението, че съм знаела, че тези средства са с престъпен произход, е опит да бъда ангажирана със своята защита, а не с работата ми на депутат“, каза Йончева.

По думите ѝ тази атака е започнала, след като са поискали независима експертиза на българските магистрали.

„Правителството и Борисов вече използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници. Опитват се да смажат всеки, който разкрива как шайката - тази организирана престъпна група - разграбва България“, посочи депутатът от БСП.

„Бих искала да ви уверя, че тази атака, това сплашване, тази репресия няма да ни спре“, завърши Елена Йончева. "Дарик"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев