Община Сливен

МВР разкрива големи измами с инвалидните пенсии

------------------------------------
21.01.2019 / 19:30

Цената на фалшив ТЕЛК достига до 2500 лв., съобщи главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг за образувани досъдебни производства и проверки на територията на цяла България заради източване на средства от НОИ.

Гл. комисар Иванов уточни, че има посредници за издаването на фалшив документ за ТЕЛК, които взимат по 600 лв. По думите му това е тарифата само в една област. „В различните области цената за тази услуга стига до 2500 лв. Така че се генерира един доста сериозен финансов ресурс”.

Той разказа за случай, при който жена, водена по документи с 93% слепота, работи като шивачка.

Към момента няма арестувани за фалшиви ТЕЛК-ове, заяви от своя страна заместник-главният прокурор Иван Гешев.

„След извършен анализ бяха събрани почти всички производства последните 4-5 години, касаещи получаване на инвалидни пенсии основно с неистински документи”, посочи зам.-главният прокурор.

Гешев подчерта, че от премиера Бойко Борисов и от главния прокурор Сотир Цацаров е възложено да се извърши анализ, както и да се задействат механизмите, с които разполагат прокуратурата и МВР за проверки и образуване на досъдебни производства за документни престъпления.

На места се е установило, че процентът на инвалидните пенсии надхвърля 28% от всички. Най-голям е делът им в Силистра – 28,6%, следвана от Разград с над 18% и Перник с 16,97%.

„Тук съм и трябва да кажа, честно е да бъде активизирана работата в този сегмент, да бъде централизирана и съответните окръжни прокуратури, които на някои места са позаспали, да се задействат”, заяви заместник-главният прокурор. „Около 70% от лицата, които се разпитват не знаят от какво са болни – това са хора, които получават инвалидни пенсии, не знаят какви документи за ТЕЛК се изискват, не знаят дали са били хоспитализирани”.

„Оказва се, че за инвалидни пенсии в държавата на година се изплащат около 1,7 млрд. лв. Към това са свързани още едни 600 млн. лв.“, допълни Гешев и посочи, че тези услуги са свързани с редица други, също финансирани с държавни пари.

По думите му се установяват и случаи на фалшиви хоспитализации, като никой не може да сметне каква е щетата за НЗОК, като поне половината от тези инвалидни пенсии отиват в хора, които вероятно са социално слаби, но са реално здрави.

„НОИ дава парите, като решението е обвързано със съответния ТЕЛК. НОИ няма контрол върху ТЕЛК и НЕЛК. Това е една от малкото структури в държавата, която се самоконтролира”, обясни Гешев. Според него трябва да има структура, която да контролира процеса към НОИ. По думите му държавата ни не е толкова бедна, просто се краде много.

„Така че тези стотици милиони, ако отиваха в хора, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме по-различни, от която и да е европейска държава”, каза Гешев.

Той даде пример с детските градини: „Приемат ти детето в детската градина. Да кажем, не е нарушение, след това обаче се оказва, че ти можеш да ползват десетки облекчения и социални придобивки. Включително детето ти може да получава до 18-годишна възраст до 930 лв. за определен процент на нетрудоспособност. Като ги сметнете по 16 години, се получават едни 150-160 хил. лв. Ти няма смисъл да работиш”.

 

Източник: "Вести бг"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев