Община Сливен

Росица Николова: Седем центъра за граждани с различни затруднения и нужди от помощ ще бъдат разкрити в Сливен

------------------------------------
17.01.2019 / 15:18

Седем центъра за граждани с различни затруднения и нужди от помощ ще бъдат разкрити в Сливен. Социалните проекти са основен акцент в работата на общината през тази година по отношение на инвестициите, съобщи кметът Стефан Радев.

Най-големият проект е за деинституционализация на грижите за деца. В закритото преди години начално училище в стария кв. „Клуцохор“ ще отвори врати център за обществена подкрепа с 60 места, както и дневен център за деца с тежки множествени увреждания и техните семейства с капацитет до 30 потребители месечно. Средствата в размер на 1,2 млн.лева са осигурени по ОП „Региони в растеж“.

 

Наскоро бе подписан договор с МРРБ за 800 хил.лева безвъзмездно финансиране за изграждането на места за лица с умствена изостаналост и с психични разстройства. За първи път ще бъдат разкрити и центрове за бездомници и за жертви на домашно насилие. Досега в студените месеци гражданите, които бедстваха на улицата без покрив над главата си, бяха настанявани в жилище от общинския фонд. А пострадалите от домашно насилие жени и деца нямаха къде да се подслонят, нито да получат адекватна грижа. Документите за проектните предложения са в процес на подготовка, уточни зам.кметът Стоян Марков.

 

Предстои да бъдат изведени от социален дом и няколко лица с ментални проблеми. Защитеното жилище за тях се изгражда с подкрепа от посолството на САЩ. "Tруд"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев