Община Сливен

Нов сценарий: Телефонни измамници обещават на излъганите телевизионно участие

.........................................................
17.01.2019 / 09:18

Нова схема на телефонните измамници. В сценария си те вече замесват и журналисти с обещанието, че жертвата ще бъде показана в новинарските емисии, ако съдейства на полицията. За новия вид измама предупреждават от полицията в Русе.

Последната жертва на телефонните измамници в Русе е 70-годишна жена. Мним инспектор от полицията ѝ обяснил, че телефонният ѝ номер заедно с номера на дебитната ѝ карта са намерени в лидер на престъпна група, която ще посети дома ѝ. Помолил пенсионерката да остави колкото пари и злато има в стара гума на края на улицата, за да примами телефонните измамници, докато от полицията провеждат специализираната акция.

Тук идва и новият момент в схемата - обещанието, че журналистическият екип, който придружава служителите на реда, ще направи интервю с нея и ще бъде показана в новините как помага на полицията. Жената повярвала и се разделила с две хиляди лева и над 30 грама златни накити.

Николай Кожухаров - началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност" към ОД МВР - Русе: За по-реалистично се вкарват журналисти, предавания и т.н., неща, които да поддържат първоначалната заблуда. Това са просто окраски в схемата.

Пенка Неделчева: Звъняха на свекърва ми по същия начин и тя тръгва да събира пари. Наистина е много стресиращо.

355 000 лева са измъкнали телефонните измамници от русенци през миналата година. В сравнение с 2017 г. сумата е нараснала с 65 000. Миналата година са задържани петима души, вече познати на полицията за същите престъпления.

Николай Кожухаров: Всичките са рецидивисти, нямаме ново проявени извършители, по един или друг начин са с присъди пробация, условно.

Мошениците още са подсъдими. Последният осъден за телефонна измама е за случай от 2016 г. и ще лежи в затвора 5 години.

 

Източник: БНТ

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев