Община Сливен

От КТ "Подкрепа" искат 1500 лв. минимална учителска заплата след удръжките

.........................................................
15.01.2019 / 09:21

Чистото трудово възнаграждение на педагозите да бъде поне 1500 лв. Това е една от мерките, които предлагат от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа, за да стане привлекателна учителската професия за младите.

Те посочват резултатите от изследване относно желанието им да се включат в образователната система и причините, които ги спират. Според него младите част от тях са стресиращата среда в класната стая, голямата натовареност, наднормените часове, които не се заплащат, липсата на ангажираност от страна на родителите, агресията над педагозите. В анкетата 97,3% от работещите учители са посочили, че няма облекчаване на безмерната бумащина в образователните институции, обясняват от Синдиката.

Освен увеличение на заплата, те предлагат годишната учителска заетост да бъде не повече от 500 часа годишно плюс 36 за часа за консултации. Друга идея е класните ръководители да получат поне 100 лв. допълнително месечно възнаграждение. Във връзка със случаите на агресия сред предложенията е и създаването на закон за защита на учителя. От Синдиката смята, че когато има дете или деца със специални образователни потребности, то броят на учениците в паралелката да не надвишава 16 ученици, за да има успешна специална подкрепа, както и шанс за успешен учебен процес за останалите ученици.

 

Източник: Монитор

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев