Община Сливен

Крадци разфасоват бившата белодробна болница в Сливен, паметник на културата!

.........................................................
11.01.2019 / 09:25

Жители на Сливен заснеха крадци, докато отмъкват дъски и други материали от закритата преди 9 г. белодробна болница в града. Сградата е на 121 години и е паметник на културата, но е зарязана на произвола от държавата.

През последната седмица всеки ден се измъкват дъски, вероятно за огрев, предполагат очевидците. Хората не крият възмущението си във Фейсбук и дори нямат желание да се обаждат на тел. 112. Даже и патрулиращи полицаи да направят забележка на вандалите, на другия ден берачите на дърва за огрев от постройката пак се връщали и продължавали оглозгването. "Не от седмица , а от месеци се разбива и се изнася през деня. Кой смее да се обади?", коментира един от жителите на града в социалната мрежа.

Подозренията на сливналии са, че заради апетити към терена бившият болничен комплекс е оставен да бъде доразрушен и разграбен. А площта на болницата, върху която е разположен сградният комплекс, е 27 дка, голяма част от които заема паркът.

 

Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Сливен беше закрита през 2010 г. от здравното министерство, но и до момента не е ясна съдбата на постройките, които се рушат. Болничният комплекс е разположен недалеч от градската градина и центъра на града.

 

През 2014 г. японското посолство ни връчи вербална нота заради състоянието на зарязаната болница, за която Япония дари 37 хил. евро. Ремонтът бе направен, а веднага след това болницата се оказа закрита от МЗ. Общината пък имаше идея да превърне в артпарк мястото, което в момента наподобява декор за филм на ужасите, но за целта трябва да получи терена от държавата, а ликвидацията, предприета от здравното министерство, още не е приключила.

Бившата туберкулозна болница е строена през 1898 г. и в нея се лекуваха всички сериозни белодробни болести. Днес сградите на старото лечебно заведение са обект на постоянни набези на клошари и жители на кв. "Надежда", а красивата, достолепна сграда е неузнаваема, с изтърбушени прозорци и врати.

 

Източник: "Канал 6"

Още снимки от новината

.........................................................

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев