Община Сливен

Ученичката Ирина Костова извади от купела Kръста на Богоявление в Котел

...
07.01.2019 / 16:20

Животворящият Кръст на Богоявление в Котел извади от църковния купел Ирина Костова. Котленчето, което е ученичка в II-ри клас на СУ „ Г. С. Раковски” по стечение на обстоятелствата се оказа първото момиче извадило кръста в историята на тази отколешна традиция в Котел. Свещенника настояваше дете да извади кръста от купела и честа се падна на малката Ирина.

Както бяхме известили тази година не се извърши хвърлянето на кръста в езерото пред механата за Богоявление в Котел.

Архиерейски наместник ставрофорен свещено-иконом Димитър, сподели, че поради здравословни причини тази година, той няма да е в състояние да извърши ритуала по хвърлянето на Кръста в езерото пред механата. „Разбирам, че много хора ще останат разочаровани от нарушаването на тази традиция в Котел, за което се извинявам на всички и моля да бъда разбран. Всеки може да бъде споходен от заболяване, ще направя всичко според силите си и с Божията милост и подкрепа поне да отслужа в Храм „Света Троица” тържественият Богоявленски водосвет. Още веднъж моля за разбиране и нека това не става повод за лоши думи и коментари”.

На Йордановден в Храма няколко десетки вярващи християни взеха участие в празничното Богослужение. След отслужването на водосвета всеки си тръгна от Божият дом с бутилка осветена вода и надежда за здраве и благополучие.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев