Община Сливен

Днес почитаме Богоявление - Йордановден... Арменците празнуват Коледа

------------------------------------
06.01.2019 / 07:00

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

 

Оттук идва и названието на празника - Богоявление.

 

Тази сутрин от 8.30 ч. се очаква българският патриарх Неофит да оглави празничната Св. Литургия в катедралния храм "Св. Александър Невски". Два часа по-късно на площада пред храма ще започне Богоявленският водосвет, а от 11.00 ч. - и освещаването на знамената пред Паметника на незнайния войн.

 

Според народното поверие в нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава водата спира, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен като Водици и Водокръщи.

 

За здраве всички участват в освещаването на водата, в която след празничната черковна служба свещеник хвърля Светия кръст. Въпреки студа и ниската температура, всяка година на тази дата млади мъже се потапят във водата и изваждат кръста. Който го направи първи, бива честит и здрав през цялата година.

 

Според поверието ако хвърленият във водата кръст замръзне, това предвещава здраве и плодородие през годината. Ако времето е студено и сухо, приема се като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек, свещеникът поръсва хората за здраве.

 

Имен ден празнуват всички, които носят имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

 

 

 

На 6 януари арменците празнуват Коледа. Арменската църква отбелязва в един и същи ден и Коледа, и Богоявление. Армения е първата страна, която официално приема християнството и Бъдни вечер е един от най-големите религиозни празници. Учениците на Христос св. Тадей и св. Вартоломей разпространяват християнската религия през първи век от новата ера.

 

И поради тази причина църквата се нарича Арменска апостолическа православна църква. През 301 г. по времето на св. Григорий Просветител християнството става официална религия в Армения.

 

Бъдни вечер се отбелязва в Армения и от арменците по света на 5 януари, а Коледа на 6 януари. Масата в дома е подредена предварително. На Бъдни вечер за трапезата арменците приготвят солено тесто. Това е нещо като баница, в която се слага пара или копче. Рибата е основно ястие и се пие червено вино. Освен това се прави традиционното ядене тафсос долма, т. е. сарми от булгур и кисело зеле.

 

На Рождество Христово арменците се поздравяват така: "Христос се роди и богояви да бъде благословено богоявлението му". На самата Коледа на 6 януари се ходи на гости при роднини и приятели, разменят се малки подаръци. Задължително се носят грис халва и бонбони. И за арменците, и за българите Рождество Христово е свързано главно с трапезата. За разлика от българите арменците обаче не кичат елха. Те стриктно спазват традицията за Голямата празнична литургия на 6 януари.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев