Община Сливен

Малки сурвакари наричаха за здраве в Нова Загора

------------------------------------
02.01.2019 / 11:00

Ден след Васильовден, кметът на община Нова Загора Николай Грозев и неговият екип посрещнаха малки сурвакари, които наричаха за здраве и берекет в Община Нова Загора. С ръчно изработени сурвакници, изцяло в духа на българските традиции, усмихнатите деца отправиха пожелания за късмет и благополучие през следващата година.

„Благодаря на малчуганите за посещението и празничното настроение, което ни подариха! Желая на тях и техните семейства да бъдат здрави и щастието да са винаги с тях!“, пожела кметът Грозев като им подари вкусни лакомства.

Един от най-древните, а и уникални български обичаи, е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки, сурвакарите отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет. Едва ли има някой, който да не е чувал благословията:

“Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...

Още снимки от новината

------------------------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев