Община Сливен

Жена от Сливен поиска да носи фамилията на починалия си приятел две години след смъртта му

.........................................................
03.01.2019 / 10:01

Жена от Сливен поиска да носи фамилията на починалия си приятел. Чрез съда тя предяви иск срещу общинската администрация с претенция промяната да бъде отразена в регистъра на населението, съобщиха от съдебната палата в областния град. Подобен казус е сред изключенията в практиката на местната администрация и магистратите. Интересен е фактът, че ищцата е потърсила съда почти две години след загубата на любимия си - съобщава „Труд“.

 

През 2015 г. сливенката се развела със съпруга си, като продължила да носи неговата фамилия. Новата романтична история започнала през същата година. Тя заживяла на семейни начала в жилището си със своя Ромео. През август 2016 г. двамата заминали на почивка в Германия, където приятелят й направил предложение за брак. Тя приела. До сватба така и не се стигнало. Прибрали се от екскурзията след месец. Но мъжът внезапно се разболял и издъхнал.

 

Искът й спрямо общината не издържа и на двете съдебни инстанции по делото. Окръжният съд потвърди решението на Районния и посочи, че законодателят е дал възможност да бъде извършвана промяна при наличието на важни обстоятелства. В конкретния случай такива не са посочени. Били са разпитани приятелката и братът на ищцата. И двамата свидетели заявили, че жената и любимият й живеели заедно в обич и разбирателство. Приятелката казала, че промяната във фамилното име била пожелана от сантиментални подбуди, за да останел някакъв спомен за починалия. Но нито един от свидетелите не могъл да декларира, че ищцата е била известна в обществото с името на любимия мъж.

Приятелката й дори не го била виждала, въпреки че дружката й живеела на семейни начала с него, и разбрала кой е той едва след смъртта му. Вторият свидетел, макар и неин брат, дори не е разбрал защо тя иска да промени фамилията си. В мотивите си съдът изтъква, че сантименталното отношение на жалбоподателката към починалия човек не е важно обстоятелство, което да мотивира промяната на фамилното име. И че е недопустимо да се приеме фамилното име на друго лице, което е починало, заради субективни възприятия. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Източник: "Труд"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев