Община Сливен

Минималната заплата става 560 лв. Учителските скачат с 20 на сто

.........................................................
02.01.2019 / 09:32

От днес минималната заплата става 560 лева, съобщава БТА. Според правителственото решение размерът на минималното възнаграждение се повишава с 9,8 процента в сравнение с 2018 година.

Увеличаването на размера на минималната работна заплата отразява заявения приоритет на правителството за устойчиво повишаване на стандарта на живот.

Нарастването се очаква да допринесе за повишаване на мотивацията за търсене на работа на най-ниско доходната група от работната сила, както и за запазване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите.

От 1 януари 2019 г. минималната работна часова заплата е 3,37 лева.

 

Индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20 процента от днес, 1 януари 2019 г. Това предвижда подписаният в края на ноември 2018 г. Анекс към Колективния трудов договор (КТД) за системата на предучилищното и училищното образование.

 

От 1 януари 2019 г. минималната основна работна заплата на директор на училище, на детска градина и на обслужващо звено става 1140 лв., на заместник-директор - 1065 лв., на педагогическите специалисти - учител, ръководител ИКТ, логопед, психолог, педагогически съветник, корепетитор, хореограф, ресурсен учител, педагог, възпитател, рехабилитатор на слуха и говора, треньор по вид спорт - 920 лв., на старши учител и старши възпитател - 955 лв. На главен учител и главен възпитател минималната основна заплата става 1005 лв.

Предвидени са 39 милиона лева за увеличение на индивидуалните основни работни заплати на непедагогическия персонал и съответните разходи за осигурителните им вноски за сметка на работодателя.

Анексът предвижда промяна и при назначаването на психолози, педагогически съветници или социални работници. Една щатна бройка от тези специалисти ще се разкрива при над 350 ученици в училище, а не както сега при над 400 ученици, а две щатни бройки - при над 800 ученици, досега това се правеше при над 900 ученици в училище.

"С този анекс изпълняваме ангажиментите си към учителите, всички те са най-важни за системата", заяви при подписването министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

По думите на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева през тази година са договорени най-добрите финансови параметри за образованието.

 
 

Copyright © 2008-2021 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев