Община Сливен

Сливенският депутат Таско Ерменков води класацията в НС с най-много командировъчни - за 23 610 лв.

------------------------------------
30.12.2018 / 10:50

1 967 870 лева са изплатени на депутатите за служебни командировки в страната. От тях 1 686 786 лева са дадени, за да пътуват до избирателните си райони. Сумата е за периода от старта на 44-ото народно събрание на 19 април 2017 г. до края на юни тази година, става ясно от справка на “24 часа” по Закона за достъп до обществена информация.

 

Според финансовите правила към парламентарния правилник на депутатите се полагат командировъчни при пътуване до избирателните им райони - дневни, но и квартирни, ако не са родом от региона. Така за нощувки по хотели НС е изплатило 155 555 лева.

 

Най-много е взел червеният Таско Ерменков. Той стана депутат от Сливен, но живее в София, затова получава командировъчни и е взел 23 610 лв. “Пътувам почти всяка седмица, държа на срещите с хората. Почти не използвам служебен автомобил, а карам личния си фиат. За 3 г. съм навъртял 85 хил. км”, обясни Ерменков. Той е из Сливенско от петък до вторник, когато сутрин прави приемна, а това е най-голямата по територия област с 42 населени места.

 

След него е Маргарита Николова от “Обединени патриоти” - тя е получила 21 273 лв. за пътувания до избирателния си район Стара Загора.

 

Трети е Стоян Мирчев. Младият социалист, който е от София, стана депутат от Силистра. Пътува дотам всяка седмица и спи на хотел, затова командировъчните му са 17 126 лв.

 

Отделно на депутатите им се полагат пари за бензин, ако пътуват с личен автомобил. По това перо Народното събрание им е изплатило малко над 1 милион лева.

 

1 373 808 лева пък са стрували задграничните им командировки. Най-често се пътува до Брюксел. Сред по-екзотичните дестинации е Нигерия, която Ася Пеева от ГЕРБ, Георги Йорданов и Димитър Георгиев от БСП са посетили по покана на местния парламент. Николай Александров от ОП пък е бил в Мексико за конференция за малките и средните предприятия.

 

За разлика от предишни мандати в този само трима депутати не са вземали думата от трибуната нито веднъж - Албена Найденова от “Воля”, Емил Тончев от ГЕРБ и Делян Пеевски от ДПС. За да не попадат депутатите им в класацията на “рибите”, партиите искат всеки поне по веднъж да застане на трибуната, дори и за да изчете становище на комисия или декларация от група.

 

Най-много са говорили пък председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на вътрешната комисия Цветан Цветанов и шефовете на правната и бюджетната комисия Данаил Кирилов и Менда Стоянова, които най-често докладват закони. "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев