Община Сливен

Ще глобяват кметове до 10 хил. лева за мръсен въздух

------------------------------------
20.12.2018 / 15:08

Кметовете, които не положат усилия да намалят замърсяването на въздуха, ще бъдат санкционирани с глоби в размер на 5 хил. до 10 хил. лв. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Закона за чистотата на атмосферния въздуха.

Градоначалниците са длъжни да направят така, че да намалят превишените норми на замърсяване. Други глоби - в размер на 1000 до 5000 лв. ги чакат, ако не внесат до 31 март отчет за изпълнение на програмите за чистотата на въздуха. Санкциите нарастват двойно при повторно нарушение.

Глобата за разпространение на твърди горива за битово отопление без регистрация е от 1000 до 10 хил. лева. Пускането на пазара на твърди горива за битово отопление, които не съответстват на някое от изискванията, ще се наказва с глоба от 2000 до 10 хил. лева. Ако горивата не отговарят на изискванията за опаковане или етикиране, глобата ще бъде от 5000 до 10 хил. лева. Санкции ще има и за замърсяване на въздуха от строителни и ремонтни дейности.

"Основната промяна, която приехме, е въвеждането на норми за качество на въглищата и брикетите от въглища, които се използват за битово отопление", коментира председателят на комисията по околна среда Ивелина Василева. Три месеца след влизането на закона в сила правителството трябва да приеме наредба за изискванията към качеството на твърдите горива за бита. Още три месеца след това земеделският министър е задължен да подготви наредба за изискванията към дървесината, която ще се ползва за отопление.

"Мерките целят използването на по-сухи дърва за огрев. Когато те са с по-ниско съдържание на влага, замърсяванията са по-ниски", коментира Василева. Тя обобщи, че законът е част от мерките за подобряването на чистотата на въздуха, а според него и кметовете ще носят своята отговорност.

 

Източник: "Фактор"

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев