Община Сливен

„ВиК“ – Сливен обяви първите обществени поръчки по европроектите със средства от програма "Околна среда"

.........................................................
13.12.2018 / 11:08

„ВиК“ – Сливен обяви първите обществени поръчки по европроектите, които ще осъществява с привлечени средства от програма „Околна среда“ на Министерството на околната среда и водите. Обществените поръчки са разделени на ЛОТ-ове: четири за строително-монтажни работи и няколко за услуги. В началото на декември са образувани поръчките за екипа, който ще подготвя тръжната документация за тези четири ЛОТ-а за строителство и други спомагателни дейности, мерки за ефективност и пр. Другата обществена поръчка е за консултантска помощ в периода на кандидатстването за европейско финансиране. „До края на април 2019 г. трябва да сме избрали екипа по тръжната документация, да имаме звено, което ще помага при кандидатстването и екип, който да подготвя доклад за съответствие на идейните решения, които са част от тръжната документация. Те, заедно с доклада за съответствие и екипа, който подготвя документацията, ще представят необходимия набор от документи на кандидатите за строителната дейност. 2019 година е решителна за нашите действия, поради което тези три обществени поръчки за услуги вече са факт.“ – заяви управителят на „ВиК“ – Сливен инж. Севдалин Рашев. След края на април ще бъдат избрани строителите, с които ще се договаря реда, начините и средствата за реализиране на строителните дейности. Европейските институции изискват от бенефициента в лицето на водното дружество обществеността да бъде информирана подробно за какво и по какъв начин се разходват предоставените средства.

Припомняме, че общият обем на дейностите по европейските проекти възлиза на около 100 милиона лева дълготрайни инвестиции. Те са насочени към изпълнението на европейската директива за пречистване на отпадъчните води почти на 100 процента, както и за подмяна на част от старите водопроводни мрежи в Сливен и Нова Загора. Първата дейност, която предстои на дружеството, са проектите за реконструкция на водопроводните и канализационните мрежи на Сливен и Нова Загора, в които е предвидена подмяна на 23 км водопроводи за Сливен и 17 км за Нова Загора. С предвидената по европроекта подмяна, новата водопроводна мрежа в Сливен и Нова Загора ще надхвърли 50 процента. Заедно с текущо подменените от дружеството водопроводи, ще бъдат достигнати граничните стойности, при които осезаемо може да се почувства намаляване на загубите. Прогнозата на проектанта на идейните проекти е, че загубите ще намалеят под 50 процента, което представлява сериозно подобрение.

Много съществен проект за Сливен е довършването на пречиствателната станция за питейни води на яз. „Асеновец“, с което се ангажира Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То извършва своята част от работата и подготвя обществена поръчка за довършването на пречиствателната станция. Ангажиментът на водното дружество е, с привлечените европейски средства, да реконструира довеждащия водопровод и от разпределителната шахта на бул. „Тракия“ да бъде изградена връзката до пречиствателната станция, след което и двете захранващи водопроводни връзки за високата и средна зона на Сливен. Тъй като за изграждането на довеждащия водопровод има устройствени мероприятия, трябва внимателно да бъдат съгласувани действията на „В и К“ – Сливен и Министерството на регионалното развитие и в момента, в който бъде завършена пречиствателната станция, вече да има изградени водопроводни връзки. В ЛОТ-а на довеждащия водопровод е включена и реконструкция на помпените станции, където ще бъдат подменени основно помпени агрегати. Ще бъде реконструиран и един водопровод от водоема на помпена станция „Мечкарево 3“ до сливенската промишлена зона. За безаварийното водоснабдяване на областния град, модернизацията трябва да позволява, при проблем с пречиствателната станция за питейни води, да бъдат включени помпените системи. И в Сливен, и в Нова Загора, помпените станции ще бъдат основно обновени.

Ще бъде осъществено и дълго чаканото от жителите на квартал Речица решаване на големия им проблем – канализационната мрежа. Другият проект от програмата за обновяване на ВиК-системите е изграждането с европейски средства на канализацията на кв. Речица, заедно с подмяна и на 4 км водопроводна мрежа. За да стигнат обаче отпадъчните води до градската пречиствателна станция, за кв. Речица ще бъде изградена и канална помпена станция или водопровод до пречиствателната станция до с. Самуилово.

В дейностите по европейските проекти влиза и реконструкцията на пречиствателните станции за отпадъчни води на Сливен и Нова Загора. За Сливен ще бъде извършена реконструкция на каловото стопанство, а в Нова Загора пречиствателната станция за отпадъчни води ще бъде изцяло подновена.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев