Община Сливен

Рождествено послание до всички православни християни от Сливенска епархия

------------------------------------
12.12.2018 / 13:25

"И рече им Ангелът: …ето, благовестя ви голяма радост, защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ". /Лк.2:10-11/.

Рождество Христово е празник пресветъл и велик за всички православни християни. Празник на любовта Божия към човека. Празник чуден по сила. Неизследим по тайнственост. Неизказан по могъщество. Рождество Христово е начало на всички Господски празници.

 

Ангел от небето благовести тази голяма радост. Тази радост е необикновена. Тези радост е чиста. Тази радост е възвишена. Тази радост е непреходна. Тази радост е духовна. Защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ. /Лк .2:11/.

 

Витлеем и днес е свято място. Витлеем и днес озарява. Витлеем и днес привлича. Витлеем и днес сияе.

 

Богуозарени химнографи чудесно са възпели дивния празник на Рождество Христово. "Днес Христос се ражда във Витлеем от Дева, днес Безначалният се начева и Словото се въплъщава. Небесните сили се радват и земята с людете се весели, мъдреците принасят дарове на Господа, пастирите се дивят на Родения, а ние непрестанно възкликваме: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение." /И ныне на Всякое дихание на 25.12/. И продължават: "Как да изрека великото тайнство? Безплътното Слово се въплъщава. Невидимият се вижда. Неосезаемият се осезава и Безначалният се начева. Синът Божи става син човешки. Иисус Христос е същият вчера, днес и во веки." /З стиховна стихира на 26.12/.

 

Какво велико смирение! Какъв достоен пример!

 

Ето: "Небесният Цар от човеколюбие се яви на земята." /Догматик 8 глас/. Той се ражда не в разкошни дворци, не в царски палати, а в бедна пещера, където е положен в ясли. Всичко това трябва да породи у нас благоговеен трепет, сърдечно умиление и духовно преклонение.

 

Христос се ражда не за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина. /Мт. 20:28/

 

Христос се ражда, за да успокои всички отрудени и обременени. /Мт.11:28/

 

Христос се ражда, за да отрие всяка сълза от очите им. /Откр. 21:4/

 

Христос се ражда, за да подири и спаси погиналото. /Мт. 18:11/

 

Христос се ражда, за да проповядва благоприятната Господня година. /Лк.4:19/

 

Господ Иисус Христос е най-Любящият, най-Милостивият, най-Кроткият, най-Тихият, най-Верният, най-Смиреният, най-Невинният, най-Праведният, най-Милосърдният, най-Прощаващият, най-Търпеливият, най-Преданият, най-Състрадателният, най-Премъдрият, Най-Безгрешният, най-Покорният, най-Ревностният, най-Благият.

 

Ето Кому трябва да подражаваме, Кому трябва да следваме, Кому трябва да служим, Кому трябва да се покланяме, Кого трябва да умоляваме, Кого трябва да величаем, Кого трябва да слушаме, в Кого трябва да вярваме, Кого трябва да възлюбим.

 

На днешния празник поздравявам пастирите, които се посветиха на светата Църква и ги призовавам винаги да помнят наставленията на свети Йоан Златоуст, който казва: „Колкото е голямо достойнството на свещеника, толкова повече опасности стоят пред него, защото едно правилно служение може да го възкачи на небесата, а една неизправност може да го хвърли в геената" и продължава: „Подчинявай се на своя пастир, не бягай извън оградата, обичай вярата, не се дърпай от пастирския жезъл, защото той те удря не за да те убие, а за да те отклони от заблудата."

 

Поздравявам, също така, монасите и монахините и да не забравят, че "целта на монашеския живот се състои в достигане не само на спасение, но предимно в достигане на християнско съвършенство." /Св. Игнатий Брянчанинов/

 

Поздравявам и служителите в Сливенската Митрополия, църковните настоятели, църковнослужителите и православните християни и ги съветвам винаги да се вслушват в думите на св. Григорий Богослов, който казва: „Не пасете пастирите си и не излизайте извън пределите си; за вас е достатъчно, ако сте на добра паша. Не съдете съдиите, не предписвайте закони на законодателите."

 

Вдъхновени зографи са оставили чудни икони от Рождество Христово, които будят възторг, удивление и смирено преклонение. Всеки от нас на този голям празник запалва свещи пред иконите в храмовете и се моли с надежда за по-добро бъдеще на своите семейства и близки.

 

На днешния свят ден искрено да се помолим на Родилия се Богомладенец да ни дарува ново сърце и нов дух /Иез. 18:31/, та заедно с ангелите да пеем дивната песен: “Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение."

 

 

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

ЧЕСТИТА НОВАТА 2019 ГОДИНА!

 

 

 

 

 

25 декември 2018 г.

 

гр. Сливен

 

+ Сливенски Митрополит

 

Йоаникий

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев